Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'e göre Çin ekonomisi küresel endişe listesinden çıkmış olabilir, fakat enflasyonun hızlanması durumunda kredilerdeki artışın ani bir şekilde sona ermesi gibi ciddi riskler hala mevcut.

Sert bir inişin, New York merkezli bankanın 2017 baz senaryosu olmamasıyla beraber banka, ılımlı bir yavaşlama bekliyor. Ekonomisler, ucuz kredileri dizginleme çabasının konut sektörü gibi kilit sektörler üzerinde baskı oluşturacağını belirtiyor. Yetkililer, büyümenin önemli ölçüde kamu harcamalarına bağlı olduğu bir ortamda genel anlamda ekonomiye zarar vermeden şişkin konut fiyatlarını kontrol altında tutmaya çalışıyor.

Kredilerdeki patlamanın ölçeği, Salı günü açıklanan veriyle ortaya çıktı. Çin'de yeni krediler, Ocak ayında yaklaşık olarak İsveç veya Polonya ekonomisi düzeyinde gerçekleşerek sürdürülebilirliğe ilişkin endişelerin artmasına neden oldu. Yeni kredilerin daha geniş bir göstergesi olan toplam finansman, 3.74 trilyon yuan (545 milyar dolar) ile rekor seviyeye tırmandı. Buna karşın Bloomberg Intelligence'a göre yeni kredilerdeki artış ılımlı bir şekilde azalmaya devam ediyor.

Politika yapıcılar para piyasasında faiz oranlarını sıkılaştırmaya başladı ve analistlere göre genel anlamda ekonomiye zarar vermeden borçlanmayı azaltmak için yeni önlemler de yolda.