Milyoner Türkler parayı gayrimenkule yatırıyor
Akbank GMY Çelebioğlu özel bankacılık müşterisi Türklerin İtalya İspanya ve Almanya'da ofis, lojistik merkezi ve çeşitli gayrimenkul yatırımları yaptıklarını söyledi
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu özel bankacılık müşterisi Türklerin İtalya İspanya ve Almanya’da ofis, lojistik merkezi ve çeşitli gayrimenkul yatırımları yaptıklarını söyledi.
Küresel ekonomide ve iç piyasada yaşanan dalgalanmalar yatırımcıların, yatırım araçlarına daha temkinli yaklaşmasına neden olurken, bu durum 1 milyon TL ve üzeri varlık sahibi olan özel bankacılık müşterisi Türkleri yurtdışında gayrimenkul yatırımcısı yapıyor.
‘PARAM İSVİÇRE’DE BEKLESİN DEMEZLER’
Elinde likiditesi olan ‘özel bankacılık’ müşterisi Türklerin, Avrupa’daki gayrimenkul piyasasında gördüğü fırsatları değerlendirdiğini söyleyen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, “Bu paranın bir kısmı ile İtalya, İspanya ve Almanya’da ofis, lojistik merkezi ve çeşitli gayrimenkul yatırımları yapıyorlar” dedi.
Euromoney’nin ödül töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelebioğlu, Türk yatırımcıların paralarının bir kısmı ile bu yatırımları yaptığının altını çizdi.
Bu durumun “Türk yatırımcılar parasını yurtdışına çıkarıyor” olarak algılanmaması gerektiğini belirten Çelebioğlu, “Türk yatırımcılar yüksek getiriye alışıktır. ‘Paramı İsviçre bankalarında bekleteyim’ anlayışına sahip değildir. Avrupa’nın içinde bulunduğu darboğaz dolayısıyla gördükleri fırsatları değerlendiriyorlar” dedi.
“Yatırımcı her ay bizimle faiz pazarlığı yapmak yerine parasını farklı enstrümanlarda değerlendirmeyi tercih ediyor” diyen Çelebioğlu, bu durumun riski de dağıtmalarını sağladığını belirtiyor.
Çelebioğlu, özel bankacılık müşterilerinin son dönemde daha fazla yapılandırılmış ürünlere ve ‘ilk’ defa çıkartılan fonlara yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi.
‘BARIŞ’TAN 5 MİLYAR DOLAR GELEBİLİR’
Geçen yıl özel bankacılık birimleri açısından Varlık Barışı’nın da önemli bir hareket getirdiğini belirten Levent Çelebioğlu, şunları anlattı: “Türkiye’nin OECD ülkeleri ile aynı anda Varlık Barışı kararı alması çok doğru bir adımdı. Şu ana kadar 2-2.5 milyar dolar para gelmiştir. Hazirana kadarki süreçte 5 milyar dolara yakın bir paranın gelmesini bekliyoruz. Parasını getiren geri götürebilir denildiği için şu ana kadar gelen tutarın üçte biri orijin ülkesine geri döndü.”
‘GAZİANTEPLİ ÜRETİME YATIRIYOR‘
Özel bankacılık müşterilerinin bölgelere göre yatırım tercihlerini değerlendiren Levent Çelebioğlu, “Örneğin Gaziantep’teki bu segmentteki müşterilerimiz elde ettikleri getirileri hemen yeni yatırımlara yönlendiriyor. Kazandıkları para ile yeni makine alıyor. Yeni üretim için yatırımı tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.
‘FOREKS ÖNLEMLERİ ÇOK YERİNDE’
Foreks piyasasındaki yapılan yeni düzenlemelerin çok yerinde olduğunu belirten Çelebioğlu, “Bu piyasada çok kötü hikâyeler çıkabilirdi. Alınan önemlerle bunların önüne geçilmiş oldu” dedi. Bireylerin dövizle borçlanmasının yasaklandığı dönemde de ilk başta pek çok kişinin konuya çok eleştirel yaklaştığını hatırlatan Çelebioğlu, “O gün çok itiraz edilen bu kararın bugün ne kadar doğru olduğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
TOPLAM PORTFÖY 20 MİLYAR TL
Özel bankacılıkta 5.600 müşterinin 20 milyar TL’lik portföyünü yönettiklerini anlatan Levent Çelebioğlu, “Özel bankacılıkta pazar payımız yüzde 10-12. Hedefimiz bu yıl portföy büyüklüğümüzü yüzde 20 artırmak” dedi.
10'UNCU KEZ "EN İYİ ÖZEL BANKA" SEÇİLDİ
Euromoney’nin “Best Private Banking in Turkey” (En İyi Özel Bankacılık) ödülünü bu yıl da Akbank Private Banking kazandı. Bu unvanı son sekiz yıldır üst üste alan Akbank, bu yıl 10. kez bu ödülün sahibi oldu. Öte yandan Akbank, ayrıca bu yıl ilk kez “Yılın En İyi Yüksek Varlık Yönetimi Hizmetleri (UHNW) Ödülü”nün de sahibi oldu.
Dünya özel bankacılık çevrelerinden çok sayıda yöneticinin katıldığı törende, ödülleri, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu ve Akbank Private Banking Bölüm Başkanı Didem Bağrıaçık aldı.
Sefer Yüksek/Gazete Habertürk