Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Rus ekonomisinde krizin bittiğini söylemek için erken"

"Rus ekonomisinde krizin bittiğini söylemek için erken"

Uzmanlar, Rusya ekonomisinde "krizin sona erdiğini söylemek için henüz erken olduğu" görüşünü taşıyor

Giriş: 14 Nisan 2017, Cuma 12:18
Güncelleme: 14 Nisan 2017, Cuma 12:37

Rusya'da ekonomik krizin sona erdiğine işaret edilse de, bazı sektörlere ve Rus halkına henüz yansımayan toparlanma süreci nedeniyle uzmanlar, "krizin sona erdiğini söylemek için henüz erken olduğu" görüşünü taşıyor.

AA muhabirinin Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ve Federal İstatistik Servisi’nden (Rosstat) derlediği verilere göre, ekonomisindeki yaklaşık 2 yıllık küçülme sürecinden sonra Rusya, 2016'nın son çeyreğinde yüzde 0,3 büyüme gösterdi.

Rusya’nın maliye ve ekonomi bakanları da yaptıkları açıklamalarda, resmi tahmin olan yüzde 0,6’nın da üzerine çıkarak yıllık büyümenin 2017’de yüzde 1,5 ila 2 oranında gerçekleşeceği öngörüsünde bulundular.

Ekonomide toparlanmaya işaret eden 2016'nın son çeyreğindeki büyüme oranı, Rusya’da ekonomik krizin başlangıç noktası olarak görülen Ekim 2014’ten Aralık 2016’ya kadar yüzde 12,3 oranında düşen halkın reel harcanabilir gelirlerine ise henüz yansımadı.

İnşaat sektöründe geçen yıl yaşanan yüzde 4,2’lik ve hizmet sektöründe gerçekleşen yüzde 3,5'lik düşüşler de, ekonomi kurmaylarının "başını ağrıtmaya" devam ediyor. Ülkede yüzde 9,75 olan faiz oranları da toparlanmanın önünde önemli bir sorun olarak görülüyor.

- "Birikimlerimizi tüketiyoruz"

Rus Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünden Prof. Dr. Tatiana Isachenko, Rus ekonomisinin krizden çıktığına inanmadığını söyledi.

Rusya’nın kriz öncesinde yaptığı birikimler sayesinde zor günleri atlatmaya çalıştığını ifade eden Isachenko, "Ancak bu birikimleri çok hızlı bir şekilde tüketiyoruz ve yerine ikame edebileceğimiz unsur yaratamadık." dedi.

Ülkede gerçekleştirilmesi gereken yapısal reformların hala netlik kazanamadığını belirten Isachenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi ekibinin yakın gelecekte değişikliğe gitmek zorunda olduğunu söyledi.

Isachenko, "Rus sanayisinin büyük oranda doğrudan yabancı yatırıma ihtiyacı var ancak bu politik nedenlerden ötürü gerçekleşemiyor. Rusya’ya yönelik ticari ve teknolojiye erişimi kapsayan yaptırımlar kalkmadan, AB veya Çin ile ilişkileri geliştirsek bile kayda değer bir başarı sağlayamayız." ifadelerini kullandı.

- "Büyüme çok düşük"

Moskova'daki Ekonomi Yüksek Okulu'ndan Doç. Dr. Anton Tabakh da Rus ekonomisinde resesyonun sona erdiğini ancak büyüme oranının son derece düşük olduğunu söyledi.

Ülke ekonomisinin ciddi bir durgunluğuna girdiğini savunan Tabakh, gelirlerin düşük, tüketimin kısıtlı ve kredilerin sınırlı olduğunu belirtti.

Tabakh, ekonomide yaşanan durgunluktan kurtulmak için zayıf ruble ile ihracat ve daha esnek mali politika enstrümanlarının kullanılabileceğini ifade ederek, ülkede bulunan tekel konumundaki şirketlere yönelik yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

- "Kriz öncesine dönmek için daha zaman gerekiyor"

Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Shibanov ise ülkede son 2 yıldır düşen kişi başı gelir nedeniyle resesyondan çıkmak için biraz daha zaman gerektiğini söyledi.

Shibanov, Rus ekonomisinde bu yıl için büyüme tahminlerinin ağırlıklı olarak yüzde 0,4 ila 0,5 arasında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Halkın reel harcanabilir gelirlerinde de bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir toparlanma beklemiyoruz. Ekonomik krizden çıkış noktasında temkinli bir iyimserliğe sahibiz ancak kriz öncesine dönmek için daha zaman gerekiyor. Yaşlanan nüfus, petrol ve doğal gaz sanayilerine yönelik kısıtlamalar, AB ve Çin ekonomisindeki durgunluklar Rusya’nın yavaş bir şekilde toparlanmasındaki ana unsurlar... Ülkenin ekonomik büyümeye yönelik eğitim, beşeri sermaye, emeklilik reformları ve ekonomide teknolojinin daha fazla yer alması gibi ana noktalarda yeni bir yaklaşıma ihtiyacı var."

AA