Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:59'da güncellendi)

ABD hisseleri, Donald Trump'ın OPEC'in bu hafta düzenleyeceği toplantının öncesinde Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin endüstriyel hisseleri ve petrolü ayın en yüksek seviyesine iten anlaşmaları açığa kavuşturmasıyla yükselişinin üçüncü gününe girdi. Dolar zayıfladı.  

S&P 500 Endeksi, Trump'ın yaptığı ziyaretin geçtiğimiz hafta Washington'da yaşanan siyasi kargaşayı gölgede bırakmasının ardından Boeing Co.'nun gerçekleştirdiği sıçramayla yükseldi ve endeksin üç günlük kazancı yüzde 1.5'in üzerine çıktı. Euro, Merkel'in para biriminin "çok zayıf" olduğunu söylemesinin ardından yükselişe geçti. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.25'e dığru yukarı yönde hareket etti. Brezilya'da hisse satışları devam etti. 

Geçtiğimiz hafta Washington ve Brezilya'da yaşanan siyasi kargaşanın ardından piyasalarda risk iştahı yeniden yükseldi. Dikkatler, dünyanın en büyük ekonomisinin borçlanma maliyetlerini tekrar artırmaya yaklaşmasına rağmen küresel büyümenin kargaşayı atlatabileceği spekülasyonuna çevrildi. Yatırımcılar, Fed'in bu hafta açıklayacağı son toplantı tutanaklarını değerlendirecek. 

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, dikkatleri eski FBI SDirektörü James Comey'den kaynaklanan içi siyasi krizden uzaklaştırmaya çalışıyor. ABD Başkanı, ABD şirketlerinin savunma, enerji ve altyapı sektörülerinde milyarlarca dolarlık anlaşmalar imzaladığı Orta Doğu bölgesini ziyaret ediyor.

Hong Kong'da Haitong International Securities Group Ltd. satış işlemlerinden sorumlu idari direktörü Andrew Sullivan, "Trump'ın dış seyahatte olması ile birlikte, umutlar önümüzdeki birkaç günde daha az haber almamız yönünde. Böylece sular biraz olsun durulabilir," dedi ve "Bu piyasa üzerinde diğer bir tehdit. Tüm bu piyasaların zirvede seyretmesi ile birlikte, insanlar kaçırmak istemiyor, ancak ters yakalanmak da istemiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Trump Avrupa'da düzenlenecek olan G7 ve NATO toplantılarına katılacak.

*Euro Bölgesi maliye bakanları Pazartesi günü Yunanistan'ın kurtarma paketini görüşmek üzere toplanacak.

*Trump yönetimi Salı günü bütçe teklifini sunacak.

*Fed'in 3 Mayıs'taki politika toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.

*OPEC'in kilit önemdeki toplantısı Perşembe günü Viyana'da yapılacak. OPEC ve müttefikleri, Suudi Arabistan Enerji Bakanı'na göre, bu toplantıda üretim kısıntısı anlaşmasını dokuz ay daha uzatacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:34'te yüzde 0.5 yükseldi ve 2,393.17'ye çıktı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, geçtiğimiz hafta Kasım'dan bu yana olan en kötü haftasını geçirmesinin ardından yüzde 0.1 geriledi. 

*Gelişen piyasa hisseleri yüzde 0.7 sıçradı. 

Emtia

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 1'lik bir tırmanışla varil başına 50.81 dolara ulaştı ve Cuma günü elde ettiği yüzde 2'lik kazançları genişletti.

*Altın vadelileri, yüzde 0.6 kazandı ve ons başına 1,260.20 dolara çıktı. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Temmuz ayından bu yana en kötü haftalık performasını gerçekleştirdikten sonra, kayıplarını neredeyse yüzde 0.2'ye taşıdı. 

*Euro, yüzde 0.4 kadar düşmesinin ardından yüzde 0.3 güçlendi ve 1.1241 dolardan işlem gördü. Sterlin yüzde 0.2 değer kaybetti ve 1.3006 dolara geldi. 

*Rus rublesi yüzde 0.3 güçlendi. 

Tahvil

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 2 baz puan yükseldi ve yüzde 2.25'e çıktı. Gösterge faiz, geötiğimiz hafta 9 baz puanlık sert bir düşüş gerçekleştirdi. 

Asya

*Tencent Holdings Ltd. hisse senetlerindeki ralli, Hong Kong hisselerinin 22 ayın zirvesine doğru yükselmesine yardımcı oldu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1 sıçradı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

(21:59'da güncellendi)