Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici ve sermaye ekipmanı harcamalarındaki toparlanmayla büyüme ikinci çeyrekte hızlandı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre ABD ekonomisi yılın 2. çeyreğinde %2.6 büyüdü.

Beklenti %2.7'ydi.

1. çeyrek GSYH verisi ise %1.4'ten %1.2'ye aşağı yönlü revize edildi. Ekonominin en büyük kısmını oluşturan tüketici harcamaları %1.9'dan %2.8'e yükseldi. Beklenti de %2.8'di. 2. çeyrekte istihdam maliyet endeksi %0.5 arttı, beklenti %0.6'ydı. 

Fiyatlar ise enflasyonun Fed'in %2'lik hedefinden uzaklaştığına işaret etti. Fed'in de izlediği çekirdek PCE %0.9 ile 2010 yılından beri en düşük artışı kaydetti, beklenti %0.7'ydi. Bu sonuçlara rağmen Fed politika yapıcılarının gelecek aylarda 4.5 trilyon dolarlık bilançoyu küçültme ve faiz artırma planlarını ötelemesi beklenmiyor.

İşletmelerin ekipman yatırımları %8.2 ile yaklaşık 2 yılın yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, şirketlerin talep konusunda iyimser olduğuna işaret etti. 

Bugünkü veri, 2017'nin başında yaşanan yavaşlamanın geçici olduğunu ve yılın ilk yarısında ekonominin yaklaşık %1.9 büyüdüğünü gösteriyor.