Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:45'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, ülkenin borç tavanına ilişkin tartışmaların sona ermesiyle, yönünü yukarıya çevirdi. Dolar, ABD borçlanma limitinin yükseltilmesiyle, kayıplarına son verdi. 

S&P 500 Endeksi, Kongre'nin ABD Başkanı Donald Trump'la geçici de olsa anlaşmaya varıp, borç limitini Aralık ortasına kadar hükümeti fonlamayı kapsayacak şekilde genişletmeyi kabul etmesiyle, kazançlarını genişletti. 

ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın kişisel sebeplerden dolayı istifasını vermesi, merkez bankasının geleceğine dair endişeleri artırdı. Fischer'ın istifası Ekim ayının ortasından itibaren geçerli olacak. 

Bu hafta açıaklanacak olan bir dizi ekonomik veri, merkez bankacılarının yapacakları konuşma ve alacakları ekonomik kararlar da piyasalarca dikkatle izlenecek. Avrupa Merkez Bankası(AMB) Başkanı Mario Draghi, Perşembe günkü politika kararı sonrası yapacağı açıklamada, tahvil alım programının daraltılmasına ilişkin işaretler verebilir.

Kanada Merkez Bankası, bugünkü toplantısında gösterge faizi yüzde 0.75 seviyesinden yüzde 1'e yükselterek, gösterge faizi Temmuz ayından bu yana ikinci kez artırmış oldu. Euro, Almanya'da fabrika siparişlerinin Temmuz ayında beklentinin altında kalmasına rağmen, yatay seyretti. Yen, iki haftayı aşkın bir sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Sterlin değer kazandı. 

ABD'nin Teksas eyaletini vuran Harvey Kasırgası'nın ardından, bu kez de Irma Kasırgası için alarm verildi. 66 kişi yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin elektriksiz kaldığı, köprüler ve yolların hasar gördüğü Harvey Kasırgası'nın yarattığı tahmini zararın 150 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. 

Avrupa hisse senetleri, günün erken saatlerinde traderların Kuzey Kore'nin olası bir kıtalararası balistik füze denemesi yapmasına hazırlanmalarıyla düşmüştü. Otomobil üreticilerinin yedi haftanın en yüksek seviyesine çıkması, Stoxx Europe 600 Endeksi'nin biraz olsun toparlanmasına yardımcı oldu. 

Avustralya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklenenden yavaş büyüdü. Gayrı safi yurtiçi hasıla önceki çeyreğe göre yüzde 0.8 arttı ve ekonomistler büyümenin yüzde 0.9 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu. Avustralya Merkez Bankası Salı günkü toplantısında faiz değişikliğine gitmedi ve Başkan Philip Lowe, ekonomik büyümenin madencilik yatırımlarındaki düşüşün sonuna gelinmesi ile birlikte hızlanacağını söyledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg Intelligence'a göre, Çin'de bu hafta açıklanacak olan veriler muhtemelen ihracatta güçlü artışın sürdüğünü ve Döviz rezervlerinin, sıkılaştırılan sermaye kontrolleri, güçlü büyüme ve değerli yuandan dolayı artmaya devam ettiğini gösterecek.

*Avrupa Merkez Bankası(AMB) Perşembe günü toplanacak. Başkan Draghi, Bloomberg anketine göre, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, euronun güçlü seyrine ilişkin endişlerini dile getirecek, ancak varlık alım programının geleceğine ilişkin fazla işaret vermeyecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 15:02'de yüzde 0.38 yükselerek 2,467 seviyesine geldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.7 yükseldi. 

*İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.3 geriledi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 düştü. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.5'ten daha az değer kaybederek 1.191 seviyesine geldi. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.05'ten daha az değer kazandı ve 1.3038 seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.5 yükselerek 109.36 dolardan işlem gördü. 

*Kanada doları, dolar karşısında yüzde 1.2 değer kazanarak iki yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesi olan 1.223 seviyesine geldi.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, beş baz puan yükselerek yüzde 2.11 seviyesine geldi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan yükseldi ve yüzde 0.35 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, iki baz puan düşerek yüzde 1.005 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.5 değer kaybetti ve ons başına 1,322.70 dolardan işlem gördü.  

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.9 yükselerek varil başına 49.11 dolardan işlem gördü.  

*Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 0.4 yükselerek, 20 haftayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesi olan 85.71 seviyesine geldi. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi güniçindeki kayıplarını geri aldı ve yüzde 0.1 yukarıda kapandı. Güney Kore'de Kospi Endeksi ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi hacimsiz işlemlerle yüzde 0.6 geriledi ve Çin'de hisse senedi gösterge endeksleri de aşağı yönde hareket etti.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 108.74 ile 20 haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

(22:45'te güncellendi)