Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in bu yılın eylül ayına ilişkin sonuçları açıklandı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, eylülde bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 54,8'e indi.

Endekste gözlenen bu azalışta hizmet endeksinin 3 puan gerileyerek 52,2 puana ve sanayi endeksinin 1,7 puan düşerek 58,0 puana inmesi etkili oldu. Buna karşın SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değerinin üzerinde kalarak eylül ayında ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti.

- "Reel sektörün dinamizmi sürüyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, temmuz ayında 59,3 puanla tarihi zirvesini gören SAMEKS Bileşik Endeksinin yılın 3. çeyreğini 56,8 puan ortalamasıyla kapattığını bildirdi.

Endeksin 2. çeyrek ortalamasının 55,3 puan olduğunu anımsatan Kaan, bu doğrultuda Türkiye ekonomisinin yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre hızını artırarak büyümeyi sürdürdüğüne işaret etti.

Kaan, sanayi sektöründe ivme kaybı gözlenmiş olmasına karşın, alt endeksler itibarıyla üretim, yeni sipariş, satın alım ve istihdamdaki artışların eylül ayında da sürdüğünü aktararak, şunları kaydetti:

"Hizmet sektöründe ise girdi alımlarının sert bir şekilde hız kaybetmesi iş hacmini 50 referans puanının altında tuttu ve böylece SAMEKS Hizmet Endeksi son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hizmet ve sanayi endekslerinde gözlenen hız kaybına rağmen SAMEKS'in 50 referans değeri üzerinde seyretmesi reel sektörün dinamizminin sürdüğünü gösteriyor. Bu bağlamda 2017'nin 2'nci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüyen Türkiye ekonomisinin 3'üncü çeyrekte bu performansını da aşarak yüksek oranlı pozitif büyüme alışkanlığını sürdürdüğünü tahmin edebiliriz."