Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın Para Politikası metnindeki söyleminde daha şahin olduğunu belirtti. Bürümcekçi "Daha önce 'enflasyon görünümünde belirgin iyileşme olana kadar sıkı duruş sürecektir' deniyordu, şimdi farklı olarak 'hedeflerle uyum sağlanana kadar ve kararlılıkla sürecek' vurgusu yapılmış..Manşet enflasyon Aralık ayı sonrasında bir miktar gerilerse buna tepki vermeyeceğim demeye çalışıyor.

Enflasyon sonrası belki ortalama fonlama faizini yükseltebilir, daha sonra baskı devam ederse önümüzdeki aylarda GLP'yi de ayarlamak zorunda kalabilir" değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası bugün faizleri değiştirmemiş, metinde sıkı duruşun "kararlılıkla" sürdürüleceği vurgulanmıştı.

HSBC Portföy Yönetimi'nde Stratejist olan İbrahim Aksoy ise karar dair şu yorumu yaptı;

"Banka bu defa enflasyon gerçekleşmelerinin fiyatlama davranışları için oluşturduğu riskler yerine enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin neden olduğu riske dikkat çekiyor. Bu ifade değişikliğinin lirada son iki ayda yaşanan değer kaybının enflasyon görünümüne yansıması konusundaki kaygıları yansıttığını düşünüyoruz. Lirada son görülen değer kaybıyla Merkez Bankası enflasyonda 2017’nin sonundan itibaren önemli bir düşüş görüleceği tezini değiştiriyor olabilir.

Enflasyon konusundaki kaygının artmasıyla, para politikası tarafında bu defa bir önceki açıklamadan farklı olarak “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” deniyor.

Merkez Bankası açıklaması para politikasının lira açısından bir önceki açıklamaya göre daha uzun süre sıkı tutulabileceğine işaret ediyor