Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 2018'de para politikaları nasıl şekillenir?

2018'de para politikaları nasıl şekillenir?

Avrupa, ABD, İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları'nın gelecek yılki para politikaları ne yönde ilerler?

Giriş: 27 Aralık 2017, Çarşamba 14:50
Güncelleme: 27 Aralık 2017, Çarşamba 14:54

Dünyanın önde gelen Merkez Bankaları'nın gelecek sene nasıl para politikası izleyeceği konusu piyasaların gündeminde...

ABD MERKEZ BANKASI

Analistler 2017'de güçlü ekonomik performans kaydeden ABD'de gelecek sene en az 3 faiz artışı bekliyor. JP Morgan Varlık Yönetimi'nden Nick Gartside CNBC'ye yolladığı bir notta şu değerlendirmeyi yapıyor; "ABD'de temel göstergeler sağlam görünmeye devam ediyor. Dayanıklı mal siparişlerinde yukarı yönlü revizyonlar oldu. PMI'lar yüksek seviyelerde seyrediyor, tüketici güveninde güçlü artış sürüyor, istihdam piyasasında koşullar da iyileşme göstermeye devam ediyor"

Nomura ekonomisti Andy Cates de şirketler daha fazla yatırım yapmaya başlarsa Fed'in daha da öteye geçebileceğini belirtiyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI

Euro Bölgesi finansal krizden beri en iyi dönemlerinden birini yaşıyor, büyüme oranları da ABD'yi de geride bırakıyor. 2017'nin 3. çeyreğinde 19 üyeli bölge önceki çeyreğe kıyasla %0.6, yıllık bazda %2.5 oranında büyüdü. ABD ekonomisi ise bu dönemde yıllık %2.3 büyüme kaydetti.

Piyasalar 2018'de AMB'den faiz artışı beklemiyor. Gartside "Euro bölgesi ekonomisi tam güçle ilerliyor. Bu çok güçlü büyüme temelinde, piyasaların AMB'den faiz artırımını daha hızlı fiyatlamaya başlaması gibi bir risk var" diye konuştu.

AMB Ekim ayında aylık varlık alımını 60 milyon euro'dan 30 milyar euro'ya düşüreceğini duyurmuştu. Söz konusu adım, Ocak'ta

başlayacak, en az Eylül'e kadar sürecek. Banka ekonomik koşullar değişirse teşviklerin artacağı konusunda da açık kapı bıraktı.

Nomura'dan Cates çekirdek enflasyonun gelecek sene yükseleceğini, bu durumun bankayı teşvikleri sonlandırma konusunda

hızlandıracağını kaydetti. Ancak uzman siyasi istikrarsızlığa dikkat çekerek "Siyasi gelişmeler ekonomi için negatif olabilir. İtalya'da 2018'in ilk yarısında yapılacak seçimler popülist partilerin yükseldiği bir ortanda potansiyel risk olarak görülüyor" uyarısı yaptı.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI

Banka Kasım ayında düşük işsizlik ve artan enflasyonist baskı nedeniyle 10 yıldan fazla süre sonra ilk kez faiz artışı yaptı. Banka ayrıca gelecek senelerde para politikasında kademeli sıkılaşma sinyali verdi. Piyasalar gelecek sene için bir faiz artışı daha fiyatlasa da Nomura ve JP Morgan ekonomistleri Cates ve Gartside 2 faiz artışı olabileceğine dikkat çekiyor.

Cates İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına rağmen müzakerelerin ekonomik belirsizliğe neden olmayacağını ve Merkez Bankası'nın ekonomiye odaklanabileceğini belirtiyor.

Gartside ise Brexit'in izlenmesi gerektiğini vurguluyor.

JAPONYA

Düşük enflasyonist baskılar nedeniyle Japonya Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırma konusunda aceleci değil. Banka politika faizini eksi yüzde 0.1'de tutuyor, 10 yıl vadeli tahvil faiz hedefi yüzde 0'da.

Gartside "enflasyonda şu anki ortam devam ettikçe bankanın yen'in değer kazanmasından kaçınmak için gevşek para politikasını değiştirmesini beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

CNBC