Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye İhracatçıları Meclisi verilerine göre, 2012'de 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, geçen yıl dış satımını yaklaşık yüzde 60 artırarak 3,3 milyar dolara taşıdı.

2017 yılı itibarıyla en fazla mücevher ihracatı yapılan ülke, 1 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Bu ülkeye ihracat 2012'ye kıyasla yüzde 140 artış kaydetti. BAE'nin, sektörün toplam ihracatı içindeki payı yüzde 32 olarak hesaplandı.

Irak, 652 milyon dolarla geçen yıl en fazla mücevher ihracatı yapılan 2. ülke olarak kayıtlara geçti. Irak'a yönelik ihracatta söz konusu dönemler itibarıyla yüzde 290 artış dikkati çekerken, Hong Kong 162 milyon dolarla en çok ihracat yapılan 3. ülke oldu.

"Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük üretim gücüne sahibiz"

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye kuyumculuk ve mücevherat sektörünün ihracat performansını artırmaya devam ettiğini söyledi.

Güner, 5-6 yıldır ülke ülke dolaşarak mücevher alıcılarını Türkiye'ye davet ettiklerini ve asıl üretim merkezinin Türkiye olduğunu anlattıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan'dan Katar'a kadar her yeri gezdik. Son 3 yıldır yurt dışından gelen alım heyetlerinin kapasitesi sürekli arttı. Her fuarda 10 bine yakın alıcıyı İstanbul'a getirdik. Pazar çeşitliliğimiz çoğaldı. Türkiye'nin mücevher üretim potansiyeli yüksek. Mücevherde, Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük üretim gücüne sahibiz. Dünya mücevher üretiminde Hindistan'dan sonra 2'inci, ihracatta 9'uncu sıradayız. Hedefimiz, Türkiye'yi Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun en büyük mücevher dağıtım merkezi yapmak."