Advertisement
HABERLER ABONE OL

Otomobil pazarındaki satışlar, sektörün uzun yıllardan beri hayalini kurduğu 1 milyonluk satış adedine geçtiğimiz yılda ulaşamadı.

Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, tablo böyle olsa da, otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki yüzde 2.8 daralmanın aksine, sektör temsilcileri toplamda yakalanan 956 bin adetlik satış rakamından memnun olduklarını ifade ediyor.

Yetkililer, son 1 yılda yüzde 20’nin üzerindeki kur artışı ve fiyatların zamlanmasında etkili olan Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) düzenlemeleri de hatırlatarak ulaşılan satış adedinin beklentileri geçtiğini kaydetti.

ÖTV limitlerinin 5 gün önce yeniden düzenlenmesi de, markaların bundan sonraki dönemde döviz kurlarındaki artışları fiyatlarına daha rahat yansıtabilmesine olanak tanıyacak.

Böylece, eski düzenlemeye göre fiyatı vergi sınırında bulunan modellere yeni yılda zam yapılabilecek ve sektörün oluşan maliyetlere karşı eli rahatlayacak.

BENZİNLİYE YÜZDE 37 ZAM

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre benzinli otomobillerin fiyatları 1 yıl içinde yaklaşık yüzde 37 zamlanırken, dizel otomobillerde de fiyat artışı yüzde 23’ü buldu.

2017 Aralık ayında açıklanan yeni zamlar, otomobil sahiplerinin zamlı fiyatlar ile sadece otomobillerini satın alırken karşı karşıya kalmayacağı anlamına geliyor.

TÜİK verilerine göre, araç ekipmanlarına gelen zamlar yüzde 25’i bulurken, benzine yüzde 10 ve mazota ise yüzde 14 zam geldi. Geçtiğimiz yıl, araçların tamirine ve bakımına ödenen ücretlerde de yüzde 19 artış yaşandı.

2017 yılında araç sahiplerini ilgilendiren en dramatik zam ise, kuşkusuz yüzde 47 ile köprü geçiş ücreti zammı oldu. Söz konusu zamların yıl sonunda yürürlüğe girdiği göz önüne alındığında, otomobil satışlarının zamlardan nasıl etkileneceği önümüzdeki aylarda daha net görülebilecek.

 

HT