Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de enflasyonun geçtiğimiz ay yavaşlama ihtimali olsa da, söz konusu düşüş, ülke tahvillerinde sürdürülebilir bir ralliyi desteklemek için tek başına yeterli olmayabilir. 

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Türkiye'de enflasyonun, Ocak ayında, Aralık ayında gelmiş olduğu yaklaşık yüzde 12'lik seviyesinden yüzde 10.6'ya yavaşlamasını öngörüyor. Enflasyonun beklentiye paralel gelmesi durumunda Türkiye'de 10 yıllık tahvillerin enflasyona göre düzeltilmiş faizi, 110 baz puan civarında olacak. Bu rakam, gelişen piyasa ortalamasının yarısına denk geliyor.  

Türkiye tahvillerine karşı "temkinli" tutumunu koruyan Fidelity International portföy yönetimi asistanı Paul Greer, "Meksika, Güney Afrika, Peru, Endonezya ve Hindistan gibi ülkelerdeki nominal faizlerde çok daha fazla değer görüyoruz" dedi ve "Enflasyon yıl sonuna dek yüzde 10.5'e yavaşlasa bile, şu anki politika faizi, 'Türkiye gibi bir ülke için yeterli bir risk primi değil'" şeklinde konuştu. 

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin endişe verici olmaya devam etmesi, küresel tahvil faizlerindeki yükseliş ve Şubat ayında piyasaya gelecek yüklü miktarda arz, Türkiye tahvillerinin benzer tahviller karşısında daha kötü bir performans sergilemesi için uygun ortamı hazırlıyor. Hazine, bu ay 21.1 milyar lira (5.6 milyar dolar) değerinde yedi yılın en büyük tahvil ihracını gerçekleştirmeyi planlıyor.

UniCredit SpA stratejisti Javier Sanchez ise, "Bu tahvil piyasasında zamanı iyi ayarlamanız gerekiyor" dedi ve "Şubat ayında gelecek ihraçlarla yabancı yatırımcılar yüklü miktarda tahvil ile karşılaşacak. Yerel bankalar için ise orta-uzun vadeli tahviller hala çekici değil" şeklinde konuştu.