Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL
Asya hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisini artırmasına ilişkin endişelerin hafiflediğinin görülmesiyle birlikte, şu ana kadar yılın en uzun kayıp çizgisini olan 5 günlük düşüşünü sonlandırarak yükseldi.
 
 
MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.2 yükselerek Hong Kong saatiyle 10:25'te 174.57'ye çıktı. Asya endeksi,  bir aydan az bir süre içinde iki kez kısa süreliğine 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına indikten sonra tekrar hızlı bir şekilde bu seviyeye yükseldi.
 
S&P 500 Endeksi, Trump'ın sert gümrük vergisi açıklamalarının en sıkı korumacı politikalara dönüşmeyeceğine dair işaretlerin artmasıyla beraber Pazartesi günü yüzde 1.1 yükseldi. Temsilciler Meclisi sözcüsü Paul Ryan,  Pazartesi günü, ABD ekonomisinin kötüye gidebileceğini söylerek, Başkan Trump'ı çelik ve alüminyumdaki gümrük vergisini arttıracak olan planını tekrar düşünmesi konusunda uyardı. Trump ise geri adım atmayacağını kaydetti.
 
 
Hong Kong'da Bocom International Holdings Co. baş stratejist Hao Hong "Bazı nedenlerden dolayı, yatırımcılar ticaret savaşının bazılarının gördüğü kadar kötü olmadığını düşünüyor. Bu yüzden piyasa toplandı". 2017'de 530 milyar dolar olan ABD brüt geri alımlarının yükselerek bu sene 800 milyar dolara ulaşacağını söyleyen Hong, bu durumun "yatırımcılara umut verdiğini" kaydetti. 
 
Japonya hisse senetleri, yenin dolar karşısında zayıflaması ve ihracatçıları desteklemesi ile birlikte yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) para politikası kararının öncesinde, yukarı yönde hareket etti. 
 
Çin telekomünikasyon hisseleri, dün Çin'in mobil internet hizmeti ücretlerini düşürmesiyle fiyat indirilmesinin ardından toparlandı. Hang Seng Bileşik Telekomünikasyon Endeksi, Pazartesi günü 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yükseldi.
 
Piyasalar
 
*Topix Endeksi yüzde 1.7 ve Nikkei yüzde 2.1 yükseldi. 
 
*Hang Seng Endeksi ve Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 yükselirken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi. 
 
*Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 1.2, Yeni Zellanda'da S&P/NZX 50 yüzde 0.6 yükseldi.