Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in bu haftaki toplantısında faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, yeni Başkan Jerome Powell ve politika yapıcıların bu yıl için faiz artış beklentisini yükseltip yükseltmeyeceği sorusuna yanıt aranacağını belirtiyor.

Böyle bir durumda doların küresel çapta değerleneceğine dikkat çeken uzmanlar, Dolar/TL 'nin de bu yükselişten etkileneceğini vurguluyor.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye kurda yükseliş eğiliminin devam edebileceğini söyledi.

Türk Lirası'nın son 2 aydır diğer gelişen ülkelere kıyasla kötü performans gösterdiğini hatırlatan Kudaloğlu "Son 1 haftada %2 civarında değer kaybetmiş durumda. Bu eğilim hafta içinde de sürebilir. Bu hafta gözler Fed'in faiz artışından ziyade bu yılın kalanına yönelik verilecek mesajlarda olacak.

TL'nin kırılganlığı hala devam ediyor. Global tarafta sıkıntı olduğunda TL en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri oluyor. Fed'den doları küresel çapta güçlendiren karar görürsek kurda 3.94 direncinin aşılmasıyla tarihi zirvesine doğru bir hareket içine girebilir. Döviz sepetine bakınca zaten tarihi zirvelerdeyiz" dedi.

Özellikle kredi notunun düşürülmesiyle başlayan süreçte yabancıların tahvil tarafındaki çıkışı, enflasyon görünümü, jeopolitik riskler gibi konuların TL'de değer kaybını desteklediğini belirten Kudaloğlu "bu yılki faiz artışlarının tonuna yönelik açıklamalar hem küresel çapta doların değerini hem de TL'nin negatif performansının devam edip etmeyeceğini belirleyecek" değerlendirmesini yaptı.

"4 SEVİYESİ DENENEBİLİR"

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy ise bu ayki toplantıda bu yıl için faiz artışı sayısına dair tahminlerin 3’ten 4’e yükseltilmesinin yüksek olasılık olduğunu belirterek "Dolar’ın Fed toplantısı öncesi küresel olarak konsolide olmaya devam etmesi dolar/TL’nin 3.90 seviyesi üzerinde kalıcı olacağı algısına neden olabilir. Bu durum yabancı yatırımcıların artık stop-loss emirlerini çalıştırmasına yani TL’den döviz dönmesine yol açabilir.

Bireyler düşük seviyelerden aldıkları dövizi satarak bu yükselişi sınırlayabilecek olsa da yabancı yatırımcıların zarardaki carry trade pozisyonlarını kapatması kurun önümüzdeki haftalarda 4 seviyesini denemesi riskini barındırıyor." ifadesini kullandı.

Fed kararı Çarşamba akşamı açıklanacak.