Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Societe Generale Gelişen Piyasalar Direktörü Phoenix Kalen Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Kurda 4 seviyesinin güçlü bir psikolojik seviye olduğunu belirten Kalen "burada direnç görebiliriz, ama para politikası kredibilitesinin zayıf olması ve enflasyon konusunda yukarı yönlü baskı TL'de kademeli şekilde değer kaybına işaret ediyor. TL'yi diğer gelişen paralarla kıyaslarsak yatırımcılar nispeten ellerini çektiler, Türkiye hikayesine katılım göstermiyorlar. Bir iştahsızlık söz konusu. Bu yüzden dramatik hareketler görüyoruz." diye konuştu.

Yarınki Türkiye büyüme verisinin yüksek olmasının TL'yi nasıl etkileyeceği sorusuna Kalen "Yüzde 7 civarında büyüme bekleniyor, bu zaten fiyatlandı. Bu nedenle TL'de ciddi olumlu etkisi olmaz, belki ufak bir etki olabilir" yanıtını verdi.

FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

Kalen TL'deki volatiliteye bakıldığında diğer gelişen piyasalara göre çok da cazip olmadığını belirterek "TCMB yüzde 5 değil, yüzde 10'luk enflasyon hedefine göre hareket etmeli. Bu uzun vadede güveni etkiliyor. Faiz artışlarının bu noktadan sonra daha fazla olması gerek. Bu da para biriminin zayıf olmasının nedenlerinden biri" dedi.

ABD ile Türkiye gerginliğinin azaldığına dikkat çeken uzman "bu, piyasa için iyi bir haber olabilir. Yatırımcı hissiyatını da düzeltir ama Türkiye genel olarak birçok yatırımcının uzaklaştığı bir piyasa. Yüksek carry trade imkanı var ama iç risklerden dolayı isteksizlik söz konusu" şeklinde konuştu.

Dolar/TL Cuma günü uluslararası piyasalarda 4.03 ile tarihi zirveye çıkmasının ardından önceki günlerde 3.98-3.99 bandında hareket etmişti. Kur bugün de yeniden kritik eşik olan 4 TL'yi aştı.