Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley, Salı günü açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarının ardından enflasyon ve para politikasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Raporda “Yapısal olmaktan çok uzak olsa da, enflasyon görünümünde devam eden iyileşme -Dolar/TL 'nin 4.05'in altında kalacağı varsayımıyla- TCMB'nin 25 Nisan'da beklemede kalacağı görüşümüzü kuvvetlendiriyor.” ifadesi yer aldı.

Rapora göre çekirdek enflasyonda Nisan'da ek 30 baz puan daha düşüş bekleyen kurum, yılın ikinci çeyreğinin kalanında daha fazla düşüş beklemiyor.

Manşet enflasyonun Nisan'da 10 bp düşerek yüzde 10.1'e gerilemesini bekleyen kurum, Kasım'a kadar çift hanede kalmasını bekliyor.

“TCMB'den iki nedenden dolayı faiz artrımı beklemiyoruz.” denen raporda, ilk olarak TÜFE'nin 2018 başından bu yana 86 bp (50 bp kısmı Mart'ta) gerilemiş olmasına dikkat çekildi. Benzer şekilde manşet enflasyonun aynı dönmde 169 bp düştüğü ifade edildi.

İkinci neden olarak ise TCMB'nin genellikle uzun vadeli reel efektif döviz kuru (REER) trendinden sapmanın çift haneye vardığı dönemlerde faiz artırımına gittiğinin altı çizildi. “Bu basit gözleme dayanarak, TCMB'nin hamlesini tetikleyecek sradaki seviye (Nisan 2018 itibariyle) 4.05” denen raporda, TL'nin daha fazla zayıflaması durumunda Merkez'in faiz artırımından önce daha etkili döviz likidite önlemleri kullanabileceği vurgulandı.