Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sparta&Co kurucu ortağı Taner Özarslan BloombergHT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 25 Nisan'daki toplantısından faiz artırım kararı çıkıp çıkmayacağını, reel faiz ve kur grafiği ilişkisi üzerinden yorumladı. Özarslan şunları kaydetti:

"Şu an merkez bankasının faizi 12.75'te, bu rakamdan 10.30 olan enflasyonu düştüğümüzde yüzde 2.50 gibi bir faiz ortaya çıkıyor. Normalde bu faiz kur üzerinde çok büyük bir baskı yaratılmamasını sağlayabilirdi. Burada ikinci bir etken giriyor: uluslararası piyasalardaki hareketler. Aslında şu anki faiz, geçmişe baktığımızda dışta bir hareket olmasaydı piyasalar üzerinde olumlu karşılanabilecek bir faizdi."

 

Kur geçişkenliği enflasyonu artırıyor
Öte yandan kur geçişkenliğinin enflasyonu tetiklediğini kaydeden Özarslan sözlerini şöyle sürdürdü.
"Kur geçişkenliği enflasyona sebep olacak maliyet artışlarını artırıyor. Petrolün fiyatı artıyor, işlenmiş gıda ve taşımacılık gibi sektörlerde fiyat artıyor. Bu nedenle Yüzde 10'luk bir Döviz artışı yüzde 15 civarında enflasyona etki yaratabiliyor"

Riskler devam ederse faiz kararı alınabilir

Grafik üzerindeki yorumlarına devam eden Özarslan, reel faizin yüzde 1'e yaklaşması ve risklerin devam etmesi durumunda faiz artırımı kararı alınabileceğini aktardı.

"Merkez Bankası yüzde 2 reel faiz koyduğunda Dolar/TL dizginleniyor. Yüzde 1'e doğru düştüğünde, bunu kovalayan bir faiz artırımı geliyor. Şu anda jeopolitik risklerden dolayı böyle bir durumdayız. Geçen gün MB gereken yaparım dedi. Bize şunu algılattı, gerginlik 25 Nisan'a kadar devam ederse adım atacağım diyor. Adım atmazsa bir sonraki toplantı Haziran'da. O bölgeyi pas geçmesi zor olacağı için MB bandı genişletip, fonlamayabilir."