Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk erken seçim beklentilerinin TL'nin son dönemde bozulmasında önemli bir etken olduğunu, fakat bunun 2019'a uzaması yerine 2018'e çekilmesinin orta ve uzun vadede TL varlıklar açısından olumlu olacağını belirtti.

Yükseltürk Bloomberg HT'ye konuya dair "Tabii seçime kadar haber akışıyla TL varlıklarda volatilite dünyaya kıyasla daha yüksek olacaktır. Ama belirsizliğin öne çekilmesi anlamında TL varlıkların orta uzun vadede bir nebze de olsa olumlu etkileneceğini düşünüyorum" dedi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin dün erken seçim yapılması çağrısıyla Dolar/TL ilk etapta 4.07'den 4.12'ye yükselmiş, Borsa %1.5'in üzerinde gerilemişti. 

Dün erken seçimin ilk kez yüksek perdeden dillendirilmesinin piyasayı bir miktar da olsa hazırlıksız yakaladığını belirten Yükseltürk "ama sonra hem borsa hem TL tarafında düzeltmesini yaşadık. Bundan sonraki süreçte özellikle Merkez Bankası'nın atacağı adımlar ve erken seçim sürecine girilmesi belirsizliği azaltacaktır" ifadesini kullandı.

Morgan Stanley yolladığı bir raporda "Türkiye'deki erken seçimin getireceği risk, TCMB'nin faiz artışı ihtimalini artırabilir ve bu da TL için "geçici" olumlu olabilir" ifadesine yer verdi.

Bloomberg HT'ye dün konuşan TSKB Ekonomik Araştırmalar Grup Yöneticisi Can Uz ise erken seçim açıklamasının piyasalarda kaygıyla karşılandığını belirterek "eğer erken seçim konusunda mutabakat olursa kur muhtemelen baskı altında kalabilir" dedi.