Gelişen ülke para birimleri "Kore zirvesi" ve düşen ABD tahvil faiziyle yükselişte
-
Gelişen ülke para birimleri "Kore liderler zirvesi" ve düşüş gösteren ABD tahvil faiziyle yükselişte
Asya para birimleri, ABD tahvil faizlerindeki düşüş ile Güney ve Kuzey Kore liderlerinin 11 yılda ilk kez görüşmeleriyle Güney Kore Wonu ve Filipinler Pesosu öncülüğünde yükseldi. Bölgesel borsalar, ABD teknoloji şirketlerinin güçlü kazançları ardından yükselirken hazine tahvilleri değerlendi.
Güney Kore Wonu, Asya'daki kazançlara öncülük ederken Kospi Endeksi, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Güney Kore lideri Moon ile gerçekleştirdiği tarihi zirvenin etkisiyle ikinci günde de yükseldi. Singapur'da ANZ stratejisti Irene Cheung, " Bu haftanın başındaki aşağı yönlü büyük hareketlerin ve ABD tahvil faizlerindeki hafif düşüşün ardından Asya para birimlerinde bugün bir çekilme olası, BOJ'dan bir sürpriz beklemiyoruz." dedi.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşmesine rağmen 2016'nın sonlarından bu yana en iyi haftalık seviyesinde, 10 yıllık tahvil faizleri ise, ikinci günde de düşerek yüzde 2.98 seviyesine indi.
Japon Yeni, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) kararından önce sınırlı yükseldi, Tayland Bahtı bugün gelişan piyasalar Asya para birimleri içinde en kötü performansı gösterdi. Malezya Ringgiti, Temmuz'dan bu yana en uzun süreli düşüşünü gerçekleştirerek dördüncü haftalık kaybına yöneldi.
S&P, Filipinler'in kredi notunu durağandan pozitife yükseltti MSCI EM Asya Endeksi yükselmesine rağmen 5 haftanın en kötü haftalık performansına yöneldi. Çin Merkez Bankası (PBOC), günlük yuan fiksingini bugün yüzde 0.17, haftalık bazda ise yüzde 0.78 azalttı.
ABD Doları/Hint Rupisi paritesi yatay seyretti. Endonezya'da 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 11 ayın yükseğinde. Jakarta Bileşik Endeksi, yaklaşık yüzde 7'lik düşüşün ardından yükseldi.