Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası, Türkiye'nin gelişen piyasalar içerisinde en yüksek faizlerden birine sahip olmasına ve TCMB'nin geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde faiz artırmasına bağlı olarak geçtiğimiz ayın çoğunda ralli yaptı. Ancak, yatırım gelirlerinin Türkiye'de inatçı şekilde yüksek kalan enflasyon ile erime tehditi ile karşı karşıya olması, TL'ye uzun vadede zorluk yaratmaya devam ediyor. 

TL'ye ilişkin kötümser görüşler yakın zamanda hafiflemiş olsa da, kur, üç hafta önce gelinen rekor düşük seviyeler göz önünde bulundurulduğunda, tam anlamıyla fazla kazanç elde etmedi. TL, Aralık ayındaki hareketlerini tekrarlıyor gibi görünüyor. O günden bugüne, Türkiye'de cari açık bir miktar daraldı, ancak enflasyon tarafında fazla bir değişiklik olmadı. Analistler, Türkiye'de Perşembe günü açıklanacak TÜFE verisinde hızlanma bekliyor. 

Liraya ilişkin duyarlılık, uzun vadede hala olumsuz. Döviz opsiyon traderları, Dolar/TL 'de yukarı yönlü hareket beklemeye devam ediyor ve piyasa, TL'nin bu yıl yeni bir rekor düşük seviyeye inmesini yüzde 90 seviyesinden fiyatlıyor. Bir yandan, ABD'deki faiz artışları, gelişen piyasaları baskı altında bırakıyor.