Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot ve AMB baş ekonomisti Peter Praet, bankanın varlık alım programına ilişkin ipucu için Haziran toplantısını işaret etti.

Lahey'de Hollandalı milletvekillerine konuşan Knot, “Net varlık alımlarını yakın bir zamanda sona erdirmek makul olur.” dedi.

Knıt, büyümenin dört yıldır potansiyelin üzerinde gerçekleşmesiyle birlikte enflasyon görünümünün orta vadede yüzde 2'nin altında, fakat yakın seviyelere yaklaştığını belirtti.

Enflasyon görünümünün bir süredir istikrarlı olduğunu ve AMB'nin parasal teşviğine daha az bağlı olduğuna dikkat çeken Knot, ilk çeyrekte daha sürdürülebilir seviyelere doğru hız kesen ekonomik büyümenin Euro Bölgesi'nde mevcut büyümenin olgunlaştığını işaret ettiğini vurguladı.

Bankanın baş ekonomisti Peter Praet de tahvil alım sürecine ilişkin karara varma konusunda kilit öneme sahip olan Haziran toplantısını işaret ediyor.

Berlin'de Çarşamba günü konuşan Praet, “Gelecek hafta Yönetim Konseyi'nin bu değerlendirmeyi yapması şart olacak: Şimdiye kadar kaydedilen ilerlemenin net varlık alımlarının kademeli olarak giderilmesi için yeterli olup olmadığı konusunda bir değerlendirme.” dedi.

AMB, para politikası toplantısını 14 Haziran tarihinde Riga'da gerçekleştirilecek.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, tahvil alımlarının bu yıl sonlandırılmasına ilişkin beklentilerin “makul” olduğunu söyledi.