Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Borsada satışın ana etkenlerinden birinin faiz artış beklentisi olduğunu söyledi.

Tözge "Zaten kısa vadeli faizler yaklaşık 100 baz puanlık ekstra faiz artışını fiyatlıyor. Yani şu anda %18'in üzerine gelen 2 yıllık tahvil faizi ve enflasyon verisi sonrası %15.5'lara gelen 10 yıllık tahvil faizi, önümüzdeki süreçte makro bozulma ve enflasyon beklentisinde bozulmayla Merkez Bankası'nın artırıma gideceği fiyatlamasını yapıyor." dedi.

Tözge sözlerini şöyle sürdürdü; "Önümüzdeki süreçte faizlerin bir miktar daha yukarı gitme ihtimali fiyatlanıyor denebilir. Swap faizleri olsun, kısa vadeli tahvil faizleri olsun MB'den ekstra (100 baz puan) faiz artışına işaret etmekte. Anketler de 50 bp artışı işaret ediyor. Diğer yandan bazı ekonomistler üst bantta kompozisyon değişikliğine gidip fonlamayı %18'den yapabileceği ya da daha yukarı çekebileceği, sonra faiz artırabileceği görüşünde."

Olağanüstü piyasa koşulları olduğunu söyleyen Tözge "TL varlıklarda bu fiyatlama belki de MB'nin üst bant ayarlamasından önce politika faizinde ayarlama beklentisini de artırdı. Bu da fiyatlamada net olarak görülmekte" değerlendirmesini yaptı.

"92-94 BİNE ÇEKİLME OLABİLİR"

Tözge endekste 98 bin seviyesinin teknik olarak önemli olduğunu, bu seviyenin aşağı yönlü kırılmasıyla stop loss satışlarının da devreye girmesiyle satışların sertleştiğini söyledi. Tözge "Şu anda 92 - 94 bin bölgesine çekilme olabilir." diye konuştu.

BIST 100 Endeksi'nde günlük düşüş % 2.50'yi aşmış, endeks günün ilk yarısını 95.228,64 puandan tamamlamıştı.