Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Perform Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçınkaya Bloomberg HT'ye belirsizlik bittiğinde piyasalarda rahatlama olduğunu, bugün de o rahatlamanın yaşandığını söyledi. Yalçınkaya bir müddet daha rahatlama olabileceğini ancak ekonomideki sorunların ve belirsizliklerin hala var olduğunu söyledi.

Yalçınkaya "piyasa algısını yönlendirecek çok soru var. Bilmediğimiz bir sistem nasıl uygulanacak bilmiyoruz, görmemiz lazım. Piyasalar yeni yapı sonrası isimlere bakacak, bunlara bakmak lazım. Seçim öncesinde ekonomideki sorunlar hala masada. Bu sorunların yeni sistemde nasıl çözümleneceğini görmek önemli" dedi.

Bugün endekste yükseliş, faizlerde biraz düzelme olabileceğini belirten Yalçınkaya "Belirsizlikle devam edeceğiz beklentisi varken aşırı fiyatlama oluyor, bu aşırı fiyatlamanın köpükleri hemen alınıyor, belki önümüzdeki birkaç gün bu köpüğün de alınmasını izleyeceğiz. Kurda aşağı yönlü, endekste aşağı yönlü seyri olacak. Ama sonra ne şekilde yasama, yürütme olacağını, nasıl bir yönetim şekli olacağını gözlemleyeceğiz." dedi.

PİYASA TEPKİSİ

Seçim öncesinde cuma gününü 4.67 seviyelerinde tamamlayan kur seçimin ardından ilk tepki olarak uluslararası piyasalarda 4.65'e, ardından düşüşünü sürdürerek 4.53'e kadar geriledi.

Bugün gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken Lira pozitif ayrıştı. 2 yıllık tahvil faizi 34 baz puan düşerek %18.8'e, Euro/TL %3.1 düşüşle 5.28'e indi. Borsa ise %3.55 yükselişle açıldı.



GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ilk turda Erdoğan’ın seçilmesi ve Cumhurbaşkanlığı ile Meclis aritmetiğinin tutmasının Türk Lirası varlıkları adına en pozitif senaryo olduğunu ve bunun gerçekleştiğini söyledi.

"4.45 - 4.48 GÖRÜLEBİLİR"

Erkan Asya kotasyonlarında en düşük 4,57 gören USDTRY kuru, Türkiye’de bankalar arası işlemlerin ve Londra işlemlerinin başladığı zaman diliminde düşüşe hız verdi ve 4,53 seviyelerine geldi.

Erkan "kurda 4,57 altındaki kalıcılık 4,45 - 4,48 bölgesini tekrar gündeme taşıyabilir. 4,45 - 4,48 bölgesi daha önce TCMB'nin sadeleşme sonrasında yaptığı faiz artırımı ile test edilen bölgedir. 5 yıllık CDS 300’den 293,8’e geriledi, TRY değer kazanımı ise 2015’ten beri en yüksek seviyededir." diye konuştu.




Erkan bundan sonra yapısal reformların ve yatırımcı güveninin de piyasa açısından önemli olacağını sözlerine ekledi.