Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer Bloomberg HT'ye enflasyonun zayıf lira, yükselen emtia fiyatları ve gıdada beklenenin ötesindeki fiyat artışıyla kötüleştiğini söyledi. Sözer "Temmuz'da TL'de stabilizasyon görmezsek, maliye politikası yoluyla verilen fiyat arıtşlarının subvansiyonları devam etmezse önümüzdeki dönemde de enflasyonun hızlandığını görebiliriz.

Gıdada patates soğan fiyatlarından kaynaklanan sert fiyat hareketi oldu, Temmuz'da yataya yakın bir enflasyon görebiliriz ama hala yılın kalanı için en yüksek enflasyon rakamı geride kaldı demek için biraz erken olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Sözer enflasyonun %16'larda tepe yapacağını, yıl sonunda %13 civarında enflasyon beklediklerini bildirdi.

ENFLASYONDA ZİRVE SEVİYELER

TÜFE Haziran'da aylık % 2.61, yıllık % 15.39 arttı, yıllık enflasyon 2003 bazlı tüketici fiyatları endeksinin en yüksek seviyesi oldu. Aylık artış da Ekim 2011'den beri en yüksek seviye oldu.







EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI MI?

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan Türk Lirası'nın dolar karşısında durdurulamayan düşüşü nedeniyle TÜFE'nin yaklaşık 15 yılın en yüksek seviyelerine çıktığını söyledi.



 

Erkan bu çerçevede sene sonu enflasyonun da muhtemelen önceki tahminlere göre daha yüksek gerçekleşeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı;

"Mevcut şartların devamı, yılın %14-15 aralığında bir yerde kapanabileceğini göstermektedir. Enflasyonda en kötünün görüldüğü algısı da yanıltıcı olabilir.

Haziran 2017’de enflasyon aylık bazda gerilemiş olduğu için bir baz etkisi vardı, aynısı Temmuz ayı için de geçerli… Temmuz 2017’de de enflasyon aylık bazda %0,15 yükselmişti. Buradan gelebilecek bir baz etkisi, Döviz geçişkenliği ve gıda fiyatlarındaki kontrolsüzlük ile birleşirse enflasyonda %16 bandına doğru da hareket görebiliriz. Haziran ayı enflasyonunda seçimden sonraki fiyat artışlarının etkisi henüz yoktur.

"ZAMLAR DA OLUMSUZ ETKİLER"

"Bu aydan sonra doğalgaza yapılan zam, benzin, tütün ve diğer ürünlerde beklenen fiyat artışları sonbahar aylarında da enflasyonu olumsuz etkileyebilir. Enflasyonda yılın son aylarında beklenen gerileme, beklendiği şekilde olmayabilir. Enflasyonda %15 patikasına gelinmiş olması bir taraftan da Merkez Bankası’nın işini zorlaştıracaktır. Bu konuda 24 Temmuz PPK’sında alınacak kararlar ile 31 Temmuz’da yayınlanacak enflasyon beklentileri kritik bir hale gelmiş durumdadır."