Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de Salı günü açıklanan ve beklentilerin bir hayli üzerinde gelen enflasyon rakamlarının ardından büyük yabancı kuruluşlar, Türkiye için enflasyon tahminlerini revize etti.

Ülkede TÜFE, Haziran'da aylık % 2.61, yıllık % 15.39 arttı, yıllık enflasyon 2003'ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Çekirdek enflasyon da %12.6'dan %14.6'a yükseldi ve tarihin en yüksek seviyesine çıktı. 
 
Yabancı kurumların Türkiye'ye yönelik enflasyon tahmini revizeleri ve TCMB'nin 24 Temmuz'daki politika toplantısından beklentileri şöyle;

JPMorgan yıl sonu enflasyon tahminini % 13.3'e yükseltti

JPMorgan, Türkiye Salı günü açıklanan Haziran ayı enflasyon verisinin ardından yayınladığı raporda enflasyon değerlendirmesinde bulundu.

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verisinin, Merkez Bankası üzerindeki baskıyı artıracağını belirten kuruma göre Haziran verisi, fiyatlama davranışında net bir kötüleşmeyi işaret ediyor.

JPMorgan, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 11.8'den yüzde 13.3'e yükseltti.

Mevcut yapısal kırılganlıklar dikkate alındığında liranın yeniden kolayca önemli baskı altına girebileceğinin altı çizilen kurum raporunda “bu durum enflasyon tahminlerimize yukarı yönlü risk oluşuruyor.” dendi. Rapoda, kötüleşen enflasyon beklentileri de kilit risk olarak işaret edildi.

Kurum, yıllık enflasyonun Temmuz'da yüzde 15.7 ile zirve yapmasını bekliyor.

BBVA: Türkiye'de enfalsyon yıl sonunda % 13.5 civarında olur

BBVA analistleri Seda Güler, Adem İleri, Serkan Kocabaş ve Alvero Ortiz tarafından yazılan 3 Temmuz tarihli araştırma raporunda, Türkiye'de gıda enflasyonundaki düzeltmenin seviyesi ve yakıt fiyatlarındaki düzeltmenin kalkma olasılığına bağlı olarak enflasyondaki zirvenin hala Temmuz ayında gelebileceği kaydedildi. 

Analistlere göre, fiyatlama davranışlarındaki sağlıksız trend, mali ve para politikalarında bir numaralı önceliğin enflasyon ile mücadele olmasının gereğinin altını çiziyor. 

BBVA, ek bir negatif kur şoku varsayımında bulunmaksızın, ülkede yıl sonu enflasyonunun yüzde 13.5 civarında olmasını bekliyor. 

Ayrıca, banka, Haziran ayı enflasyon rakamlarını göz önünde bulundurarak, TMCB'nin 24 Temmuz'daki toplantısında en az 50 bp'lik sıkılaşmaya gitmesini öngörüyor. 

Goldman yıl sonu enflasyon tahminini % 14'e yükseltti

Goldman Sachs ekonomik araştırma biriminin Salı günkü raporunda enflasyona ilişkin değerlendirmede bulunuldu. Buna göre banka, çekirdek enflasyonun Eylül'de yüzde 15'in hafif üzerinde gerçekleşmesini ve sonrasında kademeli olarak azalmasını bekliyor.

“Meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek volatilite dikkate alındığında, manşet enflasyon tahminlerine yönelik büyük belirsizlik var.” diyen kurum, çekirdek rakamlardaki yukarı yönlü sürprizi dikkate alarak yıl sonu tahminini yüzde 14.0'e yükseltti.

Capital Economics: TCMB Temmuz'da 100 bp faiz artırabilir

Capital Economics'in enflasyon verisi sonrasında yayınladığı değerlendirmede beklentiden yüksek gelen enflasyon verisinin faiz artırımını teşvik ettiği belirtildi.

Değerlendirmede, yıllık yüzde 15.4 ile beklentileri aşan Haziran ayı enflasyonunun büyük bir ihtimalle Merkez Bankası'nı faiz artırımına teşvik edeceği belirtildi. Buna göre TCMB, Temmuz ayı toplantısında 100 baz puanlık faiz artırımına gidebilir.

Kurum değerlendirmesine göre tüketici fiyatlarındaki sert artış, liranın Mayıs ayındaki sert düşüşünü yansıtıyor. Raporda, liranın istikrar kazanmasına karşın dolar karşısında bu yıl hala yüzde 20 ekside bulunduğu ve yüksek kurun yerel para cinsinden ithalatmaliyetini artırdığının altı çiziliyor.