Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bu hafta piyasaların gündemi oldukça yoğun.

ABD ile yaşanan tutuklu rahip meselesi gibi siyasi gelişmelerin yanı sıra ekonomik takvim hem içeride, hem dışarıda piyasaların yönünü belirleyecek.



- ENFLASYON RAPORU

Salı günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın 3. enflasyon raporunu açıklayacak. Yüzde 8.4 olan yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilmesi bekleniyor.

Eknomist Haluk Bürümcekçi Bloomberg HT'ye konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede yüzde 8.4'lük enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilmesi gerektiğini, 2019 için %6.5 olan tahminin değişip değişmeyeceğinin de önemli olacağını kaydetti.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye "Soru cevap bölümünde faizlerin neden artırılmadığına cevap arayışı ön plana çıkacak. Bu eğer piyasayı tatmin etmezse kur tarafında bir miktar daha hareketlilik görebiliriz" diye konuştu.

- İMALAT VERİSİ

Yurt dışında Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ABD'de kişisel gelirler ve PCE enflasyon verileri öne çıkıyor.

Çarşamba günü içeride imalat PMI Endeksi büyümenin gidişatını öngörmek açısından önemli olacak. İmalat PMI Haziran'da 46.8 olarak faaliyetlerdeki daralmanın 3. ayda da sürdüğüne işaret etmişti.

- FED FAİZ KARARI  

Piyasa Fed'in bu ayki toplantıda faiz artışı yapmasını beklemiyor ancak bu yıl dördüncü bir faiz artışı olup olmayacağına ilişkin sinyaller takip edilecek.
 
Işık FX Genel Müdürü Veli Kocatürk Fed toplantısına ilişkin olarak "Bu yıl 4. faiz artışı gelecek mi buna bakılacak. Eğer öyle bir açıklama olursa dolarda yukarı yönlü hareket hızlanabilir" değerlendirmesini yaptı.

Anketimize katılın



- PERŞEMBE İNGİLTERE MERKEZ BANKASI

Bankanın bu ayki toplantıda faiz oranını 25 baz puan yükselterek %0.75'e çekmesi bekleniyor, varlık alım programında değişiklik beklenmiyor.

- CUMA GÜNÜ ENFLASYON VERİSİ



Haziran ayında tüketici enflasyonu yıllık yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine çıkmıştı. Uzmanlar enflasyonda yükselişin devam edeceğine dikkat çekiyor. Vakıf Portföy Araştırma Uzmanı Batuhan Başsavcı Bloomberg HT'ye enflasyonun Temmuz'da tepe noktalara yakın gerçekleşeceğini belirtti.

Eknomist Haluk Bürümcekçi ise Bloomberg HT'ye yıllık enflasyonun 15'lerden %16'ların üzerine çıkacağını öngördü ve "Ama sürprize açık, o yüzden fiyatlama sürecinin bittiğini söyleyemeyiz. Gıda tarafında zamlar gerçekleşiyor, o yüzden riskler yukarı yönlü olmaya devam edecek" diye konuştu.


Yine Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi de piyasaların yakın takibinde olacak.