Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalarda son dönemde yaşanan satış dalgasının devam edip etmeyeceği merak konusu.

Endonezya rupisi dolar karşısında dün yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesine inerken ekonomik sıkıntılarla mücadele eden Arjantin'in para birimi peso geçen haftaki %16'lık kayıplar sonrası %3 değer kaybetti.

Hint rupisi dolar karşısında bu sabah 71.78 ile yeni düşük seviyeyi test etti. Güney Afrika 2. çeyrekte resesyona girerken para birimi rand veri sonrası yaklaşık %3 oranında değer kaybetti. MSCI Gelişen Piyasa Para birimleri endeksi dün %0.46 ile 2 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Yıl başından bu yana endeks %5.3 oranında geriledi.

Para birimlerindeki satışlar hisse senedi piyasalarına da sirayet etti. Çin hisse senedi piyasasında düşüşler %2'ye yaklaştı. 



Satışların devam edip etmeyeceği ve bulaşıcılık etkisi konuşuluyor. Analistler yatırımcıların negatif algıdan dolayı panik yapmaması gerektiğini belirtiyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan Bloomberg HT'ye algı bozulmasından ziyade bu ülkelerin temel verilerinde bozulma olduğunu belirtti.
 
Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün Bloomberg HT'ye gelişen piyasa para birimlerinde değer kaybının uzun süredir devam ettiğini ancak özellikle son dönemde değer kaybının daha da hızlandığını belirterek satış dalgasının nedenlerini sıraladı;

"Güney Afrika'nın 2009'dan beri ilk kez resesyona girmesi etkili oldu. Afrika öncülüğünde değer kaybı tüm gelişen para birimlerine olumsuz yansıdı. Arjantin'de ekonomik durum daha kötüye gitti ve IMF'nin kapısını çaldı..



"SERMAYE ÇIKIŞLARI SÜREBİLİR"

Ürkün "Bir başka olgu da ABD - Çin arasındaki ticaret savaşı..Global ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkileri de yatırımcı tarafından takip ediliyor ve bu da gelişen ülke paralarına baskıyı artırıyor. Fed'in faiz artış sürecine devam etmesi ve bu sene en az 2 faiz artış beklentisinin gücünü koruyor olması da diğer bir etken." şeklinde konuştu.

Uzman, özellikle Fed'in faiz artışlarının gelişen ülkelerden sermaye çıkışının devam etmesine neden olacağını, Çin'e yeni gümrük vergileri gelirse gelişen ülke para birimlerinde değer kaybının sürebileceğini belirtti.

Ürkün Türkiye cephesinde ise ABD ile yaşanan gerilimin ne şekilde ilerleyeceği konusunun önemli olacağına dikkat çekti.

FT'de yer alan habere göre Morgan Stanley stratejistleri geçen ay stabil seyreden Çin para birimi yuanın Asya'yı desteklediğini ancak Asya para piyasaları için risklerin oluştuğuna dikkat çekti.

Mizuho Bank Başekonomisti Vishnu Varathan ise artan bulaşıcılık endişelerini "abartılı" ancak anlaşılır bulduğunu söyledi.