Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar Salı günü, ABD ile Çin arasında artan ticaret gerginiğine öncekilere oranla sakin bir tepki verdi. Asya hisse senetleri, Amerika'nın ilave Çin ürünlerine yüzde 10 tarife uygulaması ve Çin'in buna misillemede bulunacağını açıklamasının ardından yükselirken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti ve Avrupa hisseleri değer kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe uygulanma kararı aldığı yeni gümrük vergilerine ilişkin zaman çizelgesi, korumacılık konusundaki anlaşmazılığın daha da arttığını işaret ederken, bazı yatırımcıların kendilerini hazırladıkları seviye olan yüzde 25'e ulaşmak aylar alacak. Asya hisse senetleri, Japonya ve Şanghay'daki gösterge endekslerin sıçrama yapması ile birlikte, erken saatlerdeki kayıplarını geri alarak toparlandı. Stoxx Europe 600 Endeksi de gevşek başlangıcın ardından yükseldi ve yükselişe oto üreticileri ve madencilik sektörü öncülük etti.

Çin yuanı kayıplarını azalttı ve bu durum, traderların tarifeler konusundaki son salvoya hazırlıklı olduklarını işaret ediyor. Dolar sakin bir seyir izlerken, euro kazancını geri verdi ve sterlin düştü. ABD Hazine tahvilleri geriledi ve bunun sonucu faiz yüzde 3 seviyesine yükseldi.  Avrupa ülke tahvillerinin çoğu değer kazandı. Ancak İtalyan tahvilleri, bütçeye ilişkin tansiyonun daha da artmasından dolayı diğerlerine göe kötü performans gösterdi.

Trump daha önceden, Çin'in ABD tarifelerine misillemede bulunması durumunda bu ülke üzerindeki baskısını daha da artıracağı taahhüdünde bulunmuştu. Bu da dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında dişe diş bir ticaret savaşı riskini artırıyor. Ancak bu konuda söz düellosu aylardan beri devam ediyor ve birçok varlık artan tansiyonu fiyatladı ve bu nedenle son gelişmelerin etkisi öncekiler kadar şiddetli olmadı.

TD Securities kıdemli Gelişen Piyasalar startejisi Mitul Kotecha, hazırladığı notta, "Asya üzerinde bir gölge oluşturmasına rağmen, 200 milyar dolarlık Çin malına ek tarife bir süredir gündemdeydi, bu nedenle piyasa tepkisi sınırlı kaldı" dedi.


Diğer taraftan, Avustralya doları ticaret endişelerinden fazla etkilenmedi ve merkez bankasının bir sonraki faiz adımının muhtemelen daha yüksek olacağını teyit etmesi ile birlikte, erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı. Türk Lirası değer kaybetti. Petrol, Suudi Arabistan'ın 80 doların üzerindeki Brent petrolü fiyatı ile rahat olduğunu açıklamasının ardından yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Salı günü Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ile görüşmek üzere Pyongyang'a gidecek.
*Japonya'da Çarşamba günü ticaret-akış verileri açıklanacak.
*Japonya Merkez Bankası Çarşamba günü politika toplantısını gerçekleştirecek.
*İngiltere Çarşamba günü enflasyon verilerini açıklayacak.
*Avrupa PMI verileri Perşembe günü açıklanacak.
*Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları bu hafta Cezayir'de bir araya gelecek.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:18'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek iki haftanın zirvesine tırmandı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 tırmanarak iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.1683 seviyesinde kaldı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.3138 seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 112.12 ile iki ayın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 3.00'e ulaştı ve yaklaşık yedi haftanın zirvesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.46'ya geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde yüzde 1.535'e geriledi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark bir baz puandan az yükselerek 2.3874 yüzde puanına çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.3 yükselerek varil başına 69.82 doalra çıktı.
*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,200.70 dolara geriledi.