Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi enflasyonunda "göreceli güçlü" bir yukarı hareket gördüğünü ve bunun, AMB'nin gelecek yıl faiz artırımı için iyi bir yolda olduğunu işaret ettiğini kaydetti.

AMB Başkanı, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, manşet tüketici fiyat artışının 2020 itibarı ile bir yıllık dönemde ortalama yüzde 1.7 civarında seyredeceğini ve yüzde 2 hedefinin altında kalacağını, ancak bu istikrarlı görünümün enerji ve gıda fiyatları gibi çekirdek dışı kalemlerden gelen yavaş bir katkıyı gizlediğini belirtti.

Draghi brüksel'de Pazartesi günü yaptığı konuşmada, "Mevcut enflasyonun, sıkılaşan işgücü piyasasının ücretleri yukarı itmesiyle birlikte, önümüzdeki aylarda daha da artması bekleniyor," dedi ve "İç fiyat baskıları güçlenmekte ve genişlemekte" şeklinde konuştu.

Euro bu açıklamaların ardından yarım sent değer kazanarak Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında Frankfurt saati ile 15:16'da 1.1800 seviyelerinde seyrediyordu. Tahviller kayıplarını sürdürdü ve Stoxx Europe 600 Endeksi ise seansın en düşük seviyesine indi.

AMB tahvil alım programını Aralık ayında sonlandıracak ve bankanın rekor düşük seviyedeki faizi 2019 yılı yaz dönemi bıyunca koruması bekleniyor. Politika yapıcılar, faiz artırımı için piyasa beklentilerinin gelecek yılın son çeyreği civarında olduğunu kaydettiler.