Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

OPEC petrol piyasasının merkez bankası olarak düşünülürse, Trump yönetiminin gruptan tam süratla para basmayı sürdürmesini talep ettiği söylenebilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı alışılmışın dışında bir adım atarak Çarşamba günü OPEC'ten üretimi artırarak beklenmedik durumlar için bulunan arz tamponuna getirmesini talep eden bir açıklama yayınladı.

Bakanlık açıklamasında grubun üretimi artırabileceği miktara da yer verildi: Günlük 1.4 milyon varil.

OPEC bu talebi karşılayacak olsaydı -ki Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih Perşembe günü olabileceğini söyledi- petrol piyasası keşfedilmemiş topraklara adım atmış olurdu. OPEC, ABD'nin Irak işgali ve Libya iç savaşı gibi en kötü krizlerin yaşandığı dönemlerde bile üretimi son hıza çıkarmaya zorlanmadı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın OPEC talebinin yerine getirilmesi durumunda bu, aylardır şikayet ettiği yüksek petrol fiyatlarına son vermeyebilir. ABD petrol vadelileri, Suudi Arabistan'ın rekor seviyelere yakın üretim konusunda Rusya'ya katıldığına ilişkin Çarşamba günkü habere yüzde 1.6 yükselişle 76.41 dolara (2014'ten bu yana en yüksek) tırmanarak tepki verdi.

Petrol piyasasında 30 yıllık deneyime sahip olan Jefferies analisti Jason Gammel, “Dışişleri Bakanlığı'nın talebine benzer bir şeyi hiçbir zaman görmediğini” belirtiyor. Gammel, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Bu, küresel sistemde atıl kapasitenin talebe kıyasla benim gördüğüm en düşük seviyesi. Atıl kapasite tehlikeli bir şekilde düşük bir noktaya ilerliyor ve varil başına 100 dolar gerçekçi bir ihtimal.” şeklinde değerlendirmede bulundu.