Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TürkAkım'ın ikili ilişkiler ve bölge jeopolitiği açısından tarihi bir proje olduğunu ve 2019'da faaliyet geçeceğini söyledi. Erdoğan "TürkAkım Projesi, inşallah 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır" dedi. Erdoğan, hattan gelen doğalgazın yarısının Avrupa'ya iletilmesinin planlandığını aktardı.

Erdoğan TürkAkım'ın bölge için de pek çok avantajı bulunduğunu belirtti. 

Türkiye'nin Rusya'dan 1987'den bu yana 387 milyar metreküplük doğal gaz alım gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan "Bu, enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçtiğinin ifadesidir." diye konuştu.

Rusya Federasyonu ile iş birliğinin çok geniş bir yelpazede ilerlediğine dikkat çeken Erdoğan " Rusya ile ikili münasebetlerimizin çerçevesini, hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemedik. Bizim için Rusya Federasyonu, uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir" ifadesini kullandı.

PUTİN: ÖNEMLİ BİR DOĞAL GAZ MERKEZİ OLACAK

Putin, törendeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye ile Rusya arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacminden bahsettiğine değinerek, "Bu sene Çin ile 100 milyar dolar ticarete ulaşacağız, Türkiye ile neden olmasın bu rakam? Türkiye ile de 100 milyar dolarlık ticaret hacmine imza atmamız mümkün olacaktır." diye konuştu.

TürkAkım ile ilgili anlaşmanın İstanbul'da 10 Ekim 2016'da imzalandığını hatırlatan Putin, "Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, TürkAkım ismini vermiştir. Sadece 2 sene sonra, bu hızlı süre zarfında projenin en zor kısmı tamamlandı. Hakikaten çok büyük çalışma yapıldı. Yeni ve yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir." dedi.

Putin, proje kapsamında bin 800 kilometre boru hattı döşendiğini ve doğal gazın Türkiye üzerinden transit olarak Doğu ve Güney Avrupa'ya taşınacağını, bunun da Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getireceğini, ülkenin konumuna olumlu bir etki yapacağını anlattı.

Projenin kara bölümünün de deniz bölümünde olduğu gibi hızla ilerleyeceğini dile getiren Putin, "İnanıyoruz ki bu projenin tamamı, 2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknolojiyi kullanıyoruz. En zor standartlara uygun şartlarda çalışmamızı yapıyoruz." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Türkiye'nin enerji alanındaki işbirliğinin uzun yıllardır başarılı şekilde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sayın Erdoğan ile 13 sene önce Mavi Akım projesini başlattık. Proje 13 sene boyunca, en zor mevsim şartlarında bile güvenli bir şekilde faaliyet gösteriyor. Bu, Rusya'nın doğal gaz sevkiyatı bakımından güvenilik ve sağlam bir tedarikçi haline geldiğini gösteriyor. Projeyle Türkiye'nin ekonomisine güç katan doğal gaz sevkıyatı yapıyoruz. Yeni boru hattı da Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi ve Türkiye'nin genelinde ekonominin gelişmesi bakımından çok önemli ve aynı zamanda enerji güvenliğini sağlayacak bir proje olacak."

Projede emeğe geçenlere teşekkür eden Putin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Erdoğan'a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil. Eminim TürkAkım ve diğer önemli stratejik projemiz olan Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali de Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü işbirliğimizin gelişmesinin ve halklar arasındaki dostluğun da simgesi olacaktır."


Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de "Türkiye doğalgaz ticaretinde söz sahibi ülkelerden biri olacak. Türk Akım devreye girdiğinde 15 milyon hanenin yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılamış olacağız" dedi.