Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranlarını beklendiği gibi değiştirmedi. Banka, politika faizini sıfırda, mevduat faizini yüzde eksi 0.40'ta ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0.25'te tuttu. AMB, ekonomide yavaşlama endişelerine ve artan risklere rağmen trilyonluk varlım alımını sonlandıracağını da teyit ederken ilk faiz artışından sonra uzunca bir süre vadesi dolan tahvillerden gelen para ile alımlara devam edeceğini bildirdi.

Açıklamada "Yönetim Konseyi itfası gelen menkul kıymetlerin ana paraları ile yeniden yatırıma devam etme niyetinde. Yeniden yatırıma yönlendirme, AMB faiz oranlarında artırıma başladıktan sonra uzun bir süre daha devam edecek" dendi.

Banka, en az 2019'un yazına kadar faizlerin değişmeyeceği söylemini yineledi.

AMB yetkilileri yazdan beri varlık alım programının Aralık sonu itibariyle sonlandırılacağını belirtiyordu. Banka, Euro Bölgesi ekonomisini deflasyonist baskılardan kurtarmak ve güveni yeniden tesis etmek amacıyla için 2.6 trilyon euro'luk tahvil alım programına Mart 2015'te başlamıştı. Merkez Bankası'nın varlık alımını yaklaşık 4 yıl sonra sonlandırma kararı, kriz sonrası politikaların sonu olarak görülüyor. 

Karar sonrası Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları izlenecek.