Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Goldman Sachs Grup Inc. emtia araştırma birimi küresel yöneticisi Jeff Currie, ticaret savaşını ve diğer jeopolitik sorunlardan kaynaklı riskler nedeniyle traderların uzun vadeli emtia kontratlarında alım satım yapma konusunda daha az istekli olduğunu belirtti.

Bloomberg Television'a konuşan Currie, işlemlerin en yakın vadeli kontratlara doğru kaydığının altını çizdi.

Currie, “Emtialarda ileri vadeli işlem yapma isteği azaldı çünkü gelecekten korkuyorlar ve ileriyi düşünmüyorlar. Bu, emtia piyasalarında giderek daha yaygın hale geliyor.” dedi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre WTI ve Brent petrol, soya ve buğday gibi emtia piyasalarında en yakın vadeli kontratlardaki işlem hacminin tüm kontratların hacmine oranı arttı.

Bununla birlikte söz konusu durum evrensel değil. Londra'da işlem gören alüminyum ve bakır gibi metallerde yakın vadeli kontratların işlem hacminin toplam içindeki payı düştü.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından ABD Başkanı Donald Trump'ın İran petrolüne yeniden yaptırım kararı ve ABD'de hükümet kapanmasına kadar jeopolitik kaos, emtiadan hisse senetlerine küresel piyasaları olumsuz etkiledi.