Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT’deki Akıllı Para programında Açıl Sezen’in sorularını yanıtladı. Matys Türk varlıklarına olan talebin iyileştiğini, yapısal reformların artması gerektiğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu

“Fed güvercin bir mesaj verdi ve ABD dolarını etkiledi.  Bu da Carry Trade ve TL gibi yüksek getirili para birimlerini ateşledi.  TL’nin dolar karşında kazancını arttırmak için yapabileceği şeyler var. Dolar lira aslında yukarı yönlü trendi kırdı.  Bu TL ve Türk hisseleri için çok cesaret verici bir işaret.  Şu an yerel varlıklara sermaye akıcı oluyor.

Bu noktada sorulması gereken bu akışların sürülebilir olup olmayacağı, görüşüm akışlar eğer sürdürülebilir olacaksa ve bunun olması isteniliyorsa, hükümetin daha fazla ekonomik reform yapmasıdır. Bu tarafta şu ana kadar çok fazla şey yapılmadı bu tarafta. Ancak Türk varlıklarına olan talep iyileşti”

“Yapısal reformlar konusunda bir ilerleme kaydedileceğine dair iyimserim.  Belki yerel seçimlerden sonra gerçekleşebilir. Berat Albayrak’ta Davos’ta bize bunu söylüyor.  Albayrak, istenilen şeyin ekonomiyi yenilen dengelemek olduğundan bahsetti”

“Fed piyasalara güvercin bir sinyal verdi fakat bir tane daha faiz artırımı görebiliriz. Dolar da hala G10 ülkeleri para birimleri karşısında savaşıyor. Bu da TL kazançlarını biraz sınırlayabilir. AMB nispeten güvercin bir mesaj verdi ki bu da faiz oranları farklılıkları hala doların yanında olduğunu gösterdi”

“Dolara ihtiyaç var ve hanehalkı bu konuda dolara güveniyor. Hükümetin bu konuyu çözebileceğini düşünüyorum.  Şu an için yabancı yatırımlara karşı kazanmak zor. TL için daha yapısal bir görüşe sahipler ancak bu görüş değişebilir. Politikaların uygulanmasıyla enflasyon daha da düşecek ve güven artacaktır” dedi.