Advertisement
HABERLER ABONE OL

Amerika'nın Wall Street Journal gazetesi, AB'nin IMF İcra Direktörleri Kurulu'ndaki iki sandalyesinden vazgeçme önerisi hakkında, daha kapsamlı bir reforma kadar, 'mütevazı ve geçici' değişikliklerin yapılabileceğini belirtti. Gazete, "örneğin Türkiye, Polonya veya Güney Kore, halen Belçika, Hollanda veya Danimarka'nın İcra Direktörleri Kurulu'ndaki görevini üstlenebilir" diye yazdı.

Wall Street Journal  AB’nin önerisinin Kasım ayında yapılacak olan G-20 toplantısında bu konuda ilerleme kaydedilmesine yol açabileceğini belirtti. Gazete  IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun mevcut temsil ve kota yapısının ikinci dünya savaşı ertesindeki dünya ekonomisini temel aldığını vurguladı.

Ancak, "Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin yükselişi nedeniyle ABD ve gelişmekte olan ülkelerin, IMF yönetiminde esas bir yeniden yapılanmaya gidilmesi çağrısında bulundukları"nı yazdı.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan’ın da Avrupa’nın yönetim kurulundaki temsil düzeyinin aşırı olduğu için yükselen ülkelere yer açması gerektiği yönündeki sözlerine dikkat çekilen haberde, Avrupa’nın ise "dengeli bir uzlaşı" istediği ifade edildi.