Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Referans gazetesenin haberine göre ucuz işgücü ve avantajlı yatırım olanakları, gerek küresel kriz öncesinde gerekse sonrasında dünyanın önde gelen şirketleri için tercih nedeni oldu. Bu nedenle pek çok şirket yatırımlarını daha uygun fırsatlar sunan ülke ve bölgeler kaydırdı. Bu ülkelerin başında Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya geliyor.

Bu durum bu üleklerde daha önce adı duyulmayan şehirlerin  kalkınmasına ve refah seviyelerinin yükselmesine yardımcı oldu.

Örneğin, Hindistan'ın ticaretle geçinen Aurangabad kentinin ticaret odası lüks otomobil üreticisi Daimler'e 115 Mercedes-Benz siparişi vermesi, Daimler yöneticilerini çok şaşırttı. Zira  son 10 yılda nüfusu ikiye katlanarak 2 milyona yaklaşan Aurangabad'da Siemens, Skoda gibi devlerin fabrika yatırımları bulunuyor. Bu yatırımlar sonucunda da kentin refah seviyesi oldukça yükseldi.

Aynı şekilde Brezilya'nın güneydoğusu'ndaki Curitiba kentinde de HSBC, Siemens, Exxonmobil'in çağrı merkezleri bulunuyor. Bölge okullarından mezun olan binlerce bilgisayar uzmanı şirketler için avantaj olarak görülüyor.

Çin'in Changsha kenti animasyon şirketlerinin, Rusya'nın Yekaterinburg kenti de ABD'li içecek devleri  Pepsi ve Coca-Cola'nın şişeleme merkezi olarak biliniyor.

Adı yeni duyulmaya başlanan bir diğer şehir ise Ho Chi Minh City. Komünist Vietnam'ım bu küçük şehri bilişim  merkezi olma yolunda ilerliyor. Oracle ve IBM gibi şirketler şimdiden 5.2 milyon nüfuslu bu şehirde pozisyon aldı.