Advertisement

Piyasalardaki "kur savaşı" tartışması ekonomi çevrelerini meşgul etmeye devam ediyor. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick'in “kur gerilimleri, uygun şekilde yönetilmezse kargaşaya yol açabilir” uyarısının ardından, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, bazı ülkelerin para birimlerini “silah” gibi kullandığından şikayet etti. Son olarak Bloomberg'e konuşan Uluslar arası Para Fonu IMF'nin ikinci adamı John Lipsky, “umarım bir kur savaşında değilizdir” temennisinde bulundu.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF- Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesinde uyararak, “Çin para birimi Yuan'ın olması gereken değerin altında olması küresel ekonomi için gerilim kaynağı'' dedi.

Bazı ülkelerin para birimlerinin değerini "silah" gibi kullandığından  şikayet eden Kahn, birçok kişinin kur savaşlarından söz ettiğini, kendisinin de biraz fazla askeri bulsa da bu terimi kullandığını ancak bunun küresel ekonomi için iyi olmadığını ifade etti. IMF Başkanı, küresel anlamda ülkeler arası işbirliğiningiderek azaldığından dert yandı.

Bloomberg'e konuşan IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ise" umarım ki bir kur savaşı olmayacak"  dedi.

IMF'nin 2 numaralı ismi Lipsky sürdürülebilir ve dengeli büyüme için  dünyada daha geniş tabanlı ortak bir çabaya ihtiyaç duyulduğu belirtti.

IMF Başkan Yardımcısı özellikle kur politikaları konusunda dünyada bir kooordinasyon olması gerektiğini savundu.

Kur savaşı tartışması dünya bankasının da gündeminde

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de tartışmalara katılarak “savaş” tanımını kullanmasa da, "kur gerilimleri, uygun şekilde yönetilmezse kargaşaya yol açabilir" uyarısı yaptı.

Zoellick, "geçmiş, komşuyu zarara sokma politikalarının geleceği olmadığını gösteriyor" hatırlatması yaptı.