Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın önde gelen Borsaları düşerken, Japon yeni ve ABD doları güçlendi, tahviller ise değer kazandı. Piyasalardaki bu hareketler, Çin'in ekonomik büyümesinin yavaşlayacağı ve ABD şirket karlarının hayalkırıklığı yaratacağı endişelerinden kaynaklandı.

MSCI Dünya Endeksi New York piyasasında erken saatlerde yüzde 0.9 düştü. Standard & Poor's 500 Endeksi dün son beş ayın en yüksek seviyesinde kapatmasının ardından bugün yüzde 0.7 geriledi. Japon yeni 16 önemli para biriminin biri dışında tümü karşısında değer kazanırken Dolar Endeksi yüzde 0.6 yükselişle son bir ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. 10 yıl vadeli ABD hazine tahvili faizi 4 baz puan inerek yüzde 2.36'ya geriledi. Petrol ve bakır fiyatları ise ikinci gün üstüste düşüş gösterdi.

Fed'den Janet Yellen ve İngiltere Merkez Bankası'ndan David Miles gibi politika yapıcılar, ekonomik büyümeyi artırmaya yönelik hükümet çabalarının sınırlı olduğunu söylediler. Çin, altı büyük banka için zorunlu karşılıkları artırarak en hızlı büyüyen öenmli ekonomi olan Çin ekonomisini soğutmak için bir adım daha attı. Dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi Posco, üçüncü çeyrek karının düşmesinşn ardından tüm yıl için kar tahminimi aşağı çekti.

Jersey City'deki SunAmerica Varlık Yönetimi'nde para yöneticisi görevindeki  Steven Neimeth "Yatırımcılar Posco'dan gelen iki önemli açıklamadan endişe duyacak. Şirketin kar görünümü yavaşlamış görünüyor. Bu da Asya'dan kaynaklanan ekonomik büyümenin yavaşlıyor olabileceğini işaret ediyor. Daha da önemlisi, şirketin hammaddelerinin fiyatlarındaki enflasyon oldukça dramatik bir hızda artıyor görünüyor ve bu da faaliyet karını azaltıyor" dedi.