Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Joseph Stiglitz, ekonomiye yardım için Amerika'nın daha fazla mali teşvik paketine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Stiglitz, Amerikan Merkez Bankası Fed'in sıradışı parasal gevşeme adımlarının ise ekonomik toparlanmaya desteğinin az olacağını idida etti.

Nobel ödüllü iktisatçı, Fed'in faiz oranlarına aşırı derecede odaklandığını belirterek ikinci bir parasal gevşeme adımının  ekonomiye çok büyük bir etkisinin olmayacağını öne sürdü.

Bloomberg Radyo'ya konuşan Stiglitz istihdamı teşvik etmek için hükümetin eyaletlere daha fazla para vermesi gerektiği tavsiyesi yaptı.

"Gerçekten ihtiyacımız olan ikinci bir teşvik" diyen ünlü iktisatçı "şayet parayı eyaletlere verirseniz,eyaletler istihdam sağlayabilir ve o işçiler de harcama yapacak parayı bulabilir" savını ileri sürdü.

Nobel ödüllü iktisatçı bir dolar krizinin yeniden olabileceğini ifade etti ancak bunu  yüksek bir ihtimal olarak görmediğini belirtti.

"Fed'in yapabileceği az şey kaldı" diyen Joseph Stiglitz "Fed'in düşük faiz politikasının ve düzenleme eksikliğinin önce mortgage krizine ardından da küresel krize neden olması nedeniyle amerikan merkez bankasının kendini suçlu hissetiğini öne sürdü.

Stiglitz, ABDile Çin arasındaki Yuan'ın değeri tartışmasına da değindi.

Pekin ve Washıngton'un kur sorununa karşı anlaşmaya yakın olmadığını belirtetek "bu konuda küresel bir uzlaşı çok zor olacak" dedi.