Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası Şeffaflık Örgütünün, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün iş birliğiyle 1995 yılından bu yana hazırladığı ve kamu yolsuzluklarının boyutuna ilişkin ölçümler içeren ''Yolsuzluk Algı Endeksi 2010 Yılı Sonuçları''açıklandı.


Şeffaflık Derneği Başkan Yardımcısı Zeki Gündüz, Türkiye'nin 2010 yılı yolsuzluk algı endeksinin, 178 ülke arasında geçen yıla göre değişiklik göstermediğini ve 4,4 oranında çıktığını açıkladı.

Sonuçlara ilişkin bilgi veren Gündüz, ülkeler arası endeks sıralamasının ''0'' ve ''10'' arasında not ortalaması sistemine göre değerlendirildiğini, ''10'' puana yakın olan ülkelerin yolsuzluktan uzak duran şeffaf ülkeler olduğunu, ''0'' puana yakın olan ülkelerde ise yolsuzluk yapıldığını belirtti. Endekse göre, yolsuzluktan sınıfta kalan ülkeler arasında Türkiye 56. sırada yer alıyor.

Endeksin, krizden sonra yolsuzluğun olumsuz etkisinin tüm dünyada hissedildiğinin görüldüğünü ifade eden Gündüz, endekse göre, gelişmekte olan ülkelerde yolsuzluğun daha çok olduğuna dikkat çekti.

Bu yılki ortalamalarda, Türkiye'nin yolsuzluk durumunda hiçbir değişiklik olmadığını gösterdiğini belirten Gündüz, ''Türkiye'nin 2010 yılı yolsuzluk algı endeksi, 178 ülke arasında geçen yıla göre değişiklik göstermedi ve 4,4 oranında çıktı'' dedi.

Gündüz, ''şeffaf toplum ve şeffaf gelecek'' sloganıyla çalışmalarını sürdüren derneğin, devlet ile iş birliği içinde çalışmak istediğini belirterek, Türkiye'ndeki yolsuzluğu azaltmak için çalıştıklarını söyledi.

Vatandaşların kamusal ve özel alana ilişkin yolsuzluk ve rüşvet ihbarlarını ''www.seffaflik.org'' ve ''info@seffaflik.org'' adresleri ile ''0 800 211 12 12'' numaralı telefona bildirmelerini isteyen Gündüz, bugüne kadar 5 ihbar aldıklarını belirtti.

DÜNYADA YOLSUZLUK ENDEKSİ SIRALAMASI

2010 Yılı Yolsuzluk Algılama Endeksi'ne göre, Danimarka, Yeni Zelanda, Singapur 9,3 puanla yolsuzluk algısının en az olduğu ülkeler arasında yer alırken; Afganistan, Myanmar ve Somali gibi istikrarsız ve sürekli çatışma ortamındaki ülkeler diğer yıllarda olduğu gibi listenin en alt sırasında görüldü.

Bhutan, Şili, Ekvador, Makedonya, Gambia, Haiti, Jamaika, Kuveyt ve Katar, geçen yıla oranla yolsuzluk algısının azaldığı ülkeler arasında yer aldı.