Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

LONDRA (A.A) - 28.10.2010 - İngiltere Başbakanı David Cameron Avrupalı muhataplarını arayarak, AB bütçesinde artışa karşı çıkmalarını istedi.

Cameron, bugün Brüksel'de yapılacak AB zirvesi öncesi aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de bulunduğu bazı AB liderlerini arayarak, bütçedeki artış konusundaki endişelerini aktardı.

Ekonomisi iyi olmayan İngiltere, bütçede yüzde 6'lık bir artışın, ülkeye maliyetinin yıllık 900 milyon sterlini bulacağını belirtiyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi ise, Cameron'ı İngiltere'nin çıkarlarını AB'de savunmamakla suçluyor.

Konuya bugünkü sayısında yer veren İngiliz Independent gazetesi, Cameron'ın AB bütçesinin dondurulması çağrısı yapacağını ancak bugün başlayacak zirvede önemli bir artışı kabul etmek zorunda kalacağını yazdı.

Gazete, Cameron'ın mümkün olduğu kadar düşük bir artış için bastıracağını, ama en düşük düzeyde artış söz konusu olsa bile, bunun İngiliz hazinesi için 400 milyon sterlinlik ek yük anlamına geleceğini kaydetti.

Avrupa Konseyi, 2011 bütçesi için yüzde 2,9'luk bir artış üzerinde anlaşsa da, Avrupa Parlamentosunun üyeleri yüzde 6'lık bir artış istiyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin politika editörü Nick Robinson konuya ilişkin kaleme aldığı analizde, "Bunun, Cameron'ın Avrupa'daki ilk büyük sınavı olduğunu" yazdı.