Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ABD’ nin parasal genişleme politikasının, Güney Kore’de yapılacak olan G-20 zirvesinde iki ülkenin ortak zeminde buluşmalarını engelleyeceğini söyledi.

G-20 Zirvesi'nde ABD ile müzakereleri yürütecek Çin’in Dışişleri Bakanı yardımcısı Cui Tiankai, ABD’nin cari fazla üreten ülkelerin, bunu yüzde 4’lere geri çekmesi önerisini, Çin’i planlı ekonomiye geri döndürme çabaları olarak niteledi.

Tiankai, cari fazla yerine ABD’nin parasla genişleme çabalarının tartışılması daha yerinde olacağını söyledi.   

Tiankai "birçok ülke bu kararın ekonomileri üzerindeki etkisini merak ediyor. Birilerinin çıkıp bir açıklama yapması uygun olur aksi takdirde iyileşmeye ve büyümeye dair uluslararası güven zarar görebilir" dedi.

Çin Merkez Bankası danışmanlarından biri, "ölçüsüz dolar basmak, küresel ekonomi için en  büyük risk" diyerek, Çin'i, dış şoklardan kendisini koruması için kontrollü Döviz politikası uygulamaya çağırdı.

Çin Merkez Bankası danışmanlarından Daokui, Fed kararına kadar, cari faza üretiminin yüzde 4 oranlarında sınırlanması konusunda olumlu yaklaşım sergilerken, son anda Geithner’in önerisine “hayır” diyeceklerini açıkladı.   
 
ABD Merkez Bankası'nın sonrasında artan gerilimin, ABD'yiG-20 Siyasi Liderler Zirvesi öncesinde zorlayacağı düşünülüyor.