Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, sıcak para akışını kontrol altına alabilmek amacıyla denizaşırı ülkelerdeki fon toplama denetimini ve  bankaların Döviz rezervlerini artırması için baskı yapacak.

Çin Döviz Yönetimi regülatörleri, bankaların kısa dönemli dış borç kotasını yöneteceklerini ve kur riskinden arındırmak için yeni kuralların geleceğini, bugün sitelerinden yaptıkları açıklamayla duyurdu.

Çin Hükümeti, Çin'e yabancı şirketler tarafından yapılan yatırımlar üzerindeki kontrollerin de sıkılaştıracaklarını da söyledi.

Fed'in 600 milyar dolar değerindeki ikinci tur tahvil alımının borçlanma faizlerini sıfıra yaklaştırmasıyla, yatırımcıların getirisi yüksek, gelişmekte olan ülkelere yönelmesi bekleniyor. Çin'in sıcak para akışı üzerindeki denetimi artırması da, bu beklenti üzerine atılmış bir adım olarak görülüyor.

Çin2li yetkililer, yeni kuralların, sıcak para akışı ve diğer fonlarını, ülkenin "ekonomik ve finansal istikrarını korumak" üzere tasarlandığını ifade etti.

Çin Maliye Bakanı Yardımcısı Zhu Guangyao, Fed'in parasal genişleme adımın, gelişmekte olan ülkelerde, şok yaratabileceğini söyledi. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan ise, dün Pekin'de yaptığı konuşmada, sermaye kontrollerinin, olağandışı para akışını engelleyebileceğine dikkat çekti. Merkez Bankası Başkanı, "bankaların günlük dolar pozisyonu, bugünden itibaren, dünün altına düşmemelidir" açıklamasında bulundu.

Çin ve Avrupalı Liderler, bu hafta Seul'da gerçeklecek G-20 Siyasi Liderleri Zirvesi'nde, rekabetçi devalüasyon riskinin yanısıra, parasal politikadaki gevşetme adımlarını da görüşeceklerini açıklamıştı.