Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta, ABD ham petrol stoklarının beklenmedik şekilde düşmesi ve Çin'in imalatının rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2'nci gününde de yükseldi.

Stokların geçen hafta 3.27 milyon varillik düşüşle 364.9 milyona inmesi sonucu  vadeliler yüzde 1.3'lük sıçrayış yaparak dün 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Piyasadaki beklenti petrol stoklarının 1.5 milyon varil artması yönündeydi. Öte yandan, Çin'deki rafinerilerin Ekim ayında geçen yıla göre yüzde 12 daha fazla ham petrol işlediği belirtildi.


Melbourne'deki National Australia Bank'in mineral ve enerji ekonomisti olan Ben Westmore, "Önemli olan, ABD'deki stoklara ait raporlardı. Petrol piyasasında hala fazla varken, stok verileri bazı sıkılaştırmalarla karşı karşıya olduğumuzu işaret ediyor" dedi.

Aralık vadeli kontrat 54 sent veya yüzde 0.6'lık artışla NYMEX elektronik işlemlerde varili 88.5 dolara tırmandı. Kontrat, Singapur'da 88.29 dolar seviyesindeydi. Fiyatlar dün 1.09 dolarlık artışla 87.81 seviyesine gelerek Ekim 2008'den beri en yüksek rakamına ulaştı. Petrol bu hafta yüzde 1.6 ve yılbaşından bu yana yüzde 11'lik bir yükseliş gerçekleştirdi.

New York vadelileri için teslimat yeri olan Oklahoma'da Cushing bölgesindeki ham petrol stokları 1.75 milyon varillik gerileme ile 31.8 milyona ulaşarak Eylül 2009'dan beri en büyük hacimli düşüşünü yaşadı. Stoklar, 2 Nisan ile biten haftadan bu yana en düşük seviyeye geldi.

Raporlara göre rafineriler, geçtiğimiz haftaya göre 0.6'lık artışla yüzde 82.4'lük kapasiteyle çalıştı. İthalat da bir günde yüzde 5.7 ile 8.09 milyon varile gerileyerek Ocak ayından beri en düşük seviyesine geldi.