Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Avrupa devletlerinin borçlarını finanse etmede güçlükle karşılaşmalarına yönelik endişelerin doları euro karşısında yükseltmesiyle, altın alternatif yatırım aracı olarak cazibesini yitirerek 3 gün içinde ilk kez düşüş yaşadı. Gümüş, platin ve paladyum da değer kaybetti.

Spot altının ons fiyatı yüzde 1.6'lık bir kayıpla 1,386.10 dolara düştükten sonra, Seul'de 1,389.45'ten işlem gördü. 9 Kasım'da 1,424.60 ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaşan metal, 3 hafta içindeki ilk haftalık düşüşüne yöneldi.
Spot gümüşün ons fiyatı yüzde 3.7 düşerek 26.6838 dolara geriledi.
Spot platin ise 4 aydan daha fazla süredeki en ağır kaybına uğradı.

Seul'deki Korea Exchange Bank Futures'da üst düzey trader olan Hwang Il Doo, altının oldukça yüksek değere çıktığını ve bu aşamada, doların da değer kazanmsının etkisi ile, yatırımcıların pozisyonlarına ek yapma konusunda isteksiz göründüklerini söyledi. Il Doo, "Yine de 1, 350 dolar civarında bir destek seviyesi görebilirsiniz" dedi.

Euro, hükümet borçları konusunun Avrupa'daki ekonomik gelişmeyi sekteye uğratacağı endişesiyle Amerikan doları karşısında, 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg'in AB'nin istatistik bürosunun açıklayacağı rapor öncesi yaptığı ankete göre, 16 devletli euro bölgesinde gayri safi iç hasıla önceki dönemdeki yüzde 1'lik büyümenin ardından 3. çeyrekte yüzde 0.5'lik arttı.

İrlanda tahvilleri dün ekonominin yeniden yapılandırılmaya mecbur kalınacağına dair endişelerle 13. gününde de düştü. Portekiz'in 10 yıllık tahvillerinin Almanya'nın gösterge tahvilleri ile getiri farkı da rekor düzeye çıkarken, İspanya tahvilleri de 13 gün üstüste düşüş yaşadı.