Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

MADRİD (A.A) - 12.11.2010 - İspanya Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Alfredo Perez Rubalcaba, "ETA'nın ateşkesi artık hiçbirşey ifade etmiyor. Tek yol silah bırakması" dedi.

Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında, ETA'nın yıl sonuna doğru "kalıcı ateşkes" ilan edebileceği iddialarına ilişkin, Rubalcaba, şu değerlendirmede bulundu:

"Ateşkes, artık geçerli olan birşey değil. Geçmişte belki kullanılmış olabilir ama artık hiçbirşey ifade etmiyor. Çünkü ateşkes, sonuçta süreli birşeydir. Ve artık İspanyol hükümetinin politikasında böyle birşey yok. Tek yol, ETA'nın silah bırakması, bir daha kimseyi öldürmemesi ve saldırı yapmamasıdır. Herkes bilmeli ki geçerli olan tek birşey var o da ETA'nın sonu."

Rubalcaba ayrıca, Bask bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik, "terör örgütü ETA ile hiçbir şekilde diyalogda olmadıklarını, bu yüzden yabancı arabuluculara ne ihtiyaç duyduklarını ne de istediklerini" ifade etti.

İspanya'nın Bask bölgesinde 2011 Nisan ayında yapılacak özerk yönetimin yerel seçimlerine, yasadışı Batasuna partisinin de dahil olduğu Bask milliyetçiliğini savunan solcu siyasi hareket "İzquierda Abertzale"nin katılma girişimleri olduğu bilinirken, ETA'nın bu sürece destek vermek için, 5 Eylülde ilan ettiği ateşkesi bu yıl sonunda kalıcı ateşkese çevireceği iddia ediliyor.

İspanyol hükümeti ve Bask özerk yönetimi ise, ETA'yı silah bırakmaya ikna etmeden ya da ETA ile ilişkisini tamamen kesip bu örgütün saldırılarını kınamadan "İzquirde Abertzale"nin yerel seçimlere katılmasına izin verilmeyeceğini vurguluyor.