Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kuzey Atlantik Ticaret Organizasyonu (NATO) üyesi ülkelerin liderleri, ittifakın tarihinin en önemli toplantısı olarak nitelenen zirvesi için Lizbon'da biraraya geldi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ileride bu zirvenin, ittifak tarihinde bir dönüm noktası olarak görüleceğini söyledi.

28 üye, ittifakın gelecek 10 yılda yeni tehditlere karşı savunmasını şekillendirecek "yeni strateji kavramı" üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Füze kalkanı ve Afganistan, toplantı gündeminin en önemli maddelerinden oldu. Tüm ittifak üyelerini kapsayacak ortak füze kalkanı geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

NATO'nun dünyadaki rolüne ilişkin 10 yıllık yeni bir plan da onaylandı. Yeni "strateji kavramı" uyarınca NATO, yeni tehditlere karşı tüm üye ülkeleri korumak ve nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya yaratmaya çabalama konusunda uzlaşmaya varıldı.

Rusya, NATO'nun balistik füzelere karşı kalkan programı konusunda işbirliği göstermeyi de kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, “füze savunma sisteminin kurulmasında NATO ile birlikte çalışacağız” dedi.

NATO'nun, Lizbon zirvesinde Afganistan stratejisi belirlendi. Kuruluş, Afganistan'da Taliban'la mücadelede liderliğin 2014 sonunda kadar afgan güçlerine devredilmesini kabul etti.