Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda bankalarının kurtarılmasına dair anlaşmanın Avrupa devlet borçlarıyla ilgili endişeleri azaltacağı konusundaki iyimserlik, 3 ay içindeki en büyük haftalık kaybını yaşayan petrol fiyatlarını artırdı.

Vadeliler, İrlanda'nın bankaları kurtarmak için dün AB ve IMF'ye mali yardım başvurusunun ardından, geçen haftanın yüzde 4'lük hızlı düşüşünün bir kısmını geri aldı. Alınan bu karar, euro'nun dolar karşısında 1 haftanın en yüksek seviyesine gelmesine ve yatırımcıların emtialara olan talebinin artmasına neden oldu.

Singapur'daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd'nin emtia stratejisti Serene Lim, "Euro borçlarına dair endişeler, İrlanda'nın mali yardımı kabul etmesinin ardından azalmaya başladı ve bu da doların zayıflamasına neden olacak" dedi. Lim, petroldeki yükselişe büyük ölçüde dolardaki değer kaybının katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Nymex piyasası elektronik işlemlerinde 64 sent ya da yüzde 0.8 değer kazanarak varil başına 82.62 dolara kadar çıkan ocak vadeli petrol kontratı, bir miktar gerileyerek varil başına 82.50 dolara indi. Kontrat, 19 Kasım'da 44 sent veya 0.5'lik bir düşüşle 81.98 dolardan işlem görmüştü. Vadeliler, bu yıl yüzde 3.7 yükseldi.

19 Kasım'da vadesi dolan Aralık kontratın varil fiyatı, 34 sent veya yüzde 0.4'lük düşüşle 81.51'den işlem gördü. Ham petrol ise, Çin'in büyümeyi yavaşlatabilecek ve dünyanın en büyük enerji tüketen ülkesinin petrol talebini engelleyebilecek olan bankalara rezervlerini artırma talimatının ardından geçen haftayı düşüşle sonlandırdı.

Sydney'deki CMC Markets Ltd.'nin piyasa analisti David Taylor, İrlanda'daki borç sorununun şu an için kontrol altında tutulduğunu ifade etti.