Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

DUBLİN (A.A) - 22.11.2010 - Borç krizindeki İrlanda'nın Maliye Bakanı Brian Lenihan, ülkesinin tartışmalı kurumlar vergisi oranı konusunda baskı altında olmadıklarını bildirdi.

Brian Lenihan, RTE radyosuna yaptığı açıklamada, diğer Avrupa ülkelerinin İrlanda'nın 12,5'lik kurumlar vergisi oranına ilişkin endişeleriyle ilgili olarak, bu konuda ''doğrudan ya da dolaylı baskı altında olmadıklarını'' söyledi.

Lenihan, Fransa ve Almanya gibi bazı AB ülkelerinin, kurumlar vergisi oranının İrlanda'nın ''iç meselesi'' olduğuna ilişkin kendilerine güvence verdiğini söyledi.

Yabancı yatırımcıların diğer Avrupa ülkelerindense İrlanda'ya yönelmesinde önemli bir etken olan 12,5 oranındaki kurumlar vergisi, AB ve IMF'den yardım almaya hazırlanan İrlanda'nın ''kırmızı çizgisi'' olarak biliniyor. Başbakan Brian Cowen, sıkça yaptığı açıklamalarda, bu oranın hiç bir zaman tartışma konusu edilemeyeceğine işaret ediyor.

İrlanda, Lizbon Anlaşması'nın ikinci kez halkoyuna sunulmasından önce de, AB'den bu konuda güvence almıştı. Bununla birlikte, AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn'in Dublin'deki temasları sırasında, ''İrlanda'nın artık normal vergi uygulayan bir ülke olmasının zamanının geldiği'' mesajını vermesi, İrlanda kamuoyunda kurumlar vergisi oranının er ya da geç masaya yatırılacağına yönelik endişelere neden oluyor.