Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan ve İrlanda'nın ardından, Portekiz'in de adı Avrupa'da borç krizi yaşayan ülkeler arasında geçiyor; ancak Portekiz, İrlanda'nın düne kadarki söylemlerini anımsatarak,  "yardım istemiyoruz" mesajı veriyor.

Büyük borç yükü nedeniyle Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Euro Bölgesi'nin en zayıf halkası olarak görülmeye başlanan Portekiz'in Başbakanı Jose Socrates, "ülkesinin ağır borç yükünün üstesinden gelmek için mali yardım talebinde bulunmayacağını" söyledi.

Socrates, "Portekiz'in herhangi birinin yardımına ihtiyacı yok. Hükümetin harcama kesintilerini planlaması ve işgücü reformlarının borcun azalmasını ve büyümeyi garantiye alacağından eminim" dedi.

Portekiz ile ilgili olumsuz bakışların, İrlanda konusundaki güven eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Socrates, "İrlanda Hükümeti'nin kararının bu belirsizliği sona erdireceğini ve piyasalar güveni sağlayacağını umuyorum. Portekiz ile ilgili güven sorunu olması için sebep yok" iddiasında bulundu.

RBS Securities'ten Bill O'Donnell ise İrlanda'nın ardından dikkatlerin Portekiz üzerine yöneleceğini belirtti.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, Portekiz ekonomisi hakkındaki olumlu değerlendirmelerini eleştiren O'Dennell, aynı değerlendirmelerin, Yunanistan yardımının ardından İrlanda için de yapıldığının altını çizdi.